Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Třicet let své pěvecké kariéry oslaví tento slovenský zpěvák třemi koncerty, přičemž jeden z nich se uskuteční v Praze v divadle Hybernia. Kromě zpěvákovy doprovodné kapely se na pódiu objeví ještě další známé tváře. Jako své hosty si totiž pozval Jožo Ráže (69) a Petra Jandu (81).

Proč právě je? "Předně jsou oba mými velmi dobrými kamarády," odpovídá s úsměvem Peter Nagy (65). "Máme hodně společného a také jsme spolu nazpívali duety na mou desku, což mohlo slyšet i publikum na koncertě v pražské Lucerně v roce 2009," dodal.

Peter Nagy spolu s Richardem Müllerem, Robem Grigorovem, Miroslavem Žbirkou, Marikou Gombitovou a skupinami jako Elán, Metalinda, Team nebo Tublatanka patří mezi nejúspěšnější zpěváky slovenské populární hudby osmdesátých a první poloviny devadesátých let 20. století. Málokdo si ale pamatuje, jak vlastě Nagy začínal.

Po ukončení gymnázia v Prešově absolvoval Filozofickou fakultu UPJŠ a začínal jako folkový zpěvák. Svou první píseň nahrával ve studiu jako sedmnáctiletý. Vystupovat začínal ve východoslovenských kapelách Profily, Fultura a ve skupině Karla Witz. První úspěšnou písní, se kterou se Peter Nagy dostal do povědomí publika, byla skladba Profesor Indigo. Nahrál ji v srpnu roku 1982 a byla vydána až o rok později.

Svoji první kapelu Indigo založil na vojně, když základní vojenskou službu absolvoval jako vokalista ve Vojenském uměleckém souboru v Bratislavě. V tomto období dostal nabídku zpívat se skupinou Modus. Ve Vojenském uměleckém souboru tehdy sloužil i Július Kinček, který byl dramaturgem televizní hitparády 5 × P. Kinček zařadil píseň Profesor Indigo do březnového kola této soutěže.

Režisérem hudebního klipu, ve kterém postavu profesora hrál Andy Hryc, byl Jozef Kaiser. Píseň zde zvítězila, stala se celostátním hitem a odstartovala Nagyho hvězdnou pěveckou kariéru.  Po vydání druhého alba Mně se neschováš, získal Nagy československého Zlatého slavíka. A nastala nagymánie. Nyní se kromě pěvecké kariéry, na kterou zavzpomínejte v bohaté fotogalerii, věnuje také fotografování.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám