Hlavní obsah
Článek

Zatímco Švédové si neumí představit televizní Vánoce bez animovaných příběhů Kačera Donalda a Britové „ujíždějí“ na vánočních seriálových speciálech, český divák je jiný. Chce především pohádky. Ty se přitom ve večerním vysílání objevily až po sametové revoluci - do té doby běžely na obrazovkách odpoledne.

Tentokrát to u diváků vyšlo

Od 90. let se stalo tradicí, že na Štědrý večer se v hlavním vysílacím čase uvádí v premiéře zbrusu nová pohádka. Jenže mnohé z novinek to měly těžké. Diváci jsou konzervativní, sázejí na prověřenou klasiku, a tak se nad novými pohádkami ošklíbali a říkali, že dřív se točily mnohem lepší věci.

Najdou se ale i výjimky - například Anděl Páně (2005) a Anděl Páně 2 (2016), které se za krátkou dobu od svého vzniku stačily zařadit také mezi vyhledávanou vánoční klasiku a reprízuje je Česká televize. První díl Anděla Páně se stal okamžitou srdcovkou. Anděl Petronel Ivan Trojan (59) je roztomilý popleta a všem se jen motá pod nohama. Nakonec si proti sobě poštve všechny svaté, včetně Pána Boha (Jiří Bartoška (77), který ho za trest pošle na zem mezi běžné smrtelníky, aby se tu poučil a napravil alespoň jednoho hříšníka. A poťouchlý čert Uriáš (Jiří Dvořák (57), který Petronela provází na cestách, určitě není nejlepší rádce.

Příběh zasazený do zimní krajiny

Vtipné a místy i dramatické vyprávění natočil režisér Jiří Strach (47) v zimních exteriérech i reálech několika hradů. Zasněžená krajina dodala jeho snímku navíc i jedinečnou podobu ladící s vánočním časem. Anděl Páně se líbil jak dětem, tak dospělým, a při televizní premiéře v roce 2006 se na něj dívalo 2,4 miliónu diváků.

Pokud vás zajímá, kde konkrétně se natáčel, jako sídlo hraběcí milosti posloužil hrad Kašperk, interiéry jsou ale z Českého Šternberku. Kostelík najdete v šumavské obci Annín. Točilo se také na Kvildě, Křivoklátu a na Špičáku. Mimochodem, režisér se při natáčení na Šumavě seznámil se svou budoucí manželkou Magdalenou Stupkovou.

Někteří měli výhrady

Pohádka si tak trochu utahuje z křesťanství, ale přívětivě a nijak ve zlém. Přesto se k ní církev chovala zpočátku vlažně a kardinál Miloslav Vlk ani nepřijal pozvání na premiéru. Nakonec ale přišel na křest DVD a snímku požehnal. S Andělem Páně měl problém i režisér Zdeněk Troška (70): „Nechápu, jak tam Jirka Strach, režisér, který je věřící katolík, mohl nechat třeba scénu, kde si malý Ježíšek hraje v nebi s malým Jidáškem! Jidáš byl přece normální člověk – co by dělal v nebi? Nebo jak může oddávat čert v kostele?“ divil se.

Znovu do pozemského světa

U diváků ale měla jednička obrovský úspěch a navázat na něj byla skutečná výzva. Režisér Strach se nezalekl a natočil velmi zdařilé pokračování. Poslal Petronela a Uriáše mezi lidi v jejich andělské a čertovské podobě, což je možné jen jediný den v roce: na svatého Mikuláše, kdy se lidé s anděly a čerty potkávají na každém kroku.

Takže co na tom, že se v městečku objeví další dva. Setkají se tu s nebojácnou Anežkou, kterou ztvárnila mimořádně talentovaná Anna Čtvrtníčková (17), její krásnou maminkou, partou nepoctivých koledníků, krejčovským mistrem a vydřiduchem Košťálem (skvělý Bolek Polívka (74)) a při hledání jablka poznání prožijí spoustu dobrodružství.

Dvojka překonala jedničku

Ačkoli pokračování úspěšných filmů bývá většinou odsouzeno k nezdaru, tentokrát se zlý sen většiny filmařů nenaplnil. Dvojka předčila jedničku a Anděl Páně 2, kterého viděly více než tři milióny diváků, se stal nejsledovanější štědrovečerní pohádkou za posledních 15 let.

Ve filmu navíc není nouze o hvězdná jména, byť mnozí umělci se jen mihli v epizodních rolích, například Jiřina Bohdalová (92), Marián Labuda (†73) nebo Viktor Preiss (73). Vtipné je, že svaté v něm ztvárnili herci se stejným křestním jménem – Josef Abrhám (†82) hraje svatého Josefa, Martin Huba (77) svatého Martina, Lucie Bílá (57) svatou Lucii atd.

Doufejme v to nejlepší

Dojde i na Anděla Páně 3? Musíme se nechat překvapit. Trochu ale napověděl Jiří Strach v rozhovoru pro novinky.cz: „Vzhledem k tomu, že všeho důležitého biblického je v trojici: Otec, Syn a Duch svatý, třetího dne Ježíš vstal z mrtvých a podobně; trojka je biblické číslo, tak si myslím, že i Anděl Páně by měl být v trojici.“

Reklama

Další články

Načítám