Hlavní obsah
Článek

Skon Jana Třísky (†80) zasáhl snad celou republiku. Někteří jeho přátelé se stále nemohou vzpamatovat z toho, že už není mezi živými po nešťastné události na Karlově mostě, z něhož spadl a na následky zranění neslučitelných se životem o dva dny později zemřel. A jak na něj tedy ti, co ho znali, vzpomínají?

Povídali jsme si s nimi po pohřbu, který proběhl v pátek a na němž s dojemným projevem vystoupily i obě Třískovy dcery.

„Byli jsme přátelé, jeho skon mě šokoval. Honza byl na světě určitě rád,“ řekl divadelní kolega Třísky Jiří Štěpnička. Jako nejsilnější vzpomínka se mu prý vybavuje ta, když ho v šedesátých letech viděl jako o život hrát Romea.

„Když se vrátil po revoluci, setkali jsme se v historické budově Národního divadla, řekli jsme si ‚Těbůh‘ a tím to skončilo,“ připomněl Štěpnička, že na kolegiální přátelství lehce navázali.

Režisér Jiří Hřebejk, který s tragicky zesnulým hercem připravoval například představení Kumšt v Divadle Na Jezerce, mluví o Janu Třískovi s velkým obdivem. Byl prý kamarádský, i když už dávno patřil mezi legendy a mohl si na leckoho a ledacos hrát. A přes všechno pedantství v něm stále zůstával kus kluka.

„Před emigrací jsem ho neznal, ale Amerika ho ještě utvrdila v nesentimentálním vztahu k herectví a v perfekcionismu. Byl to nejenom herec, ale i občan. S Václavem Havlem třeba v srpnu 1968 mluvili z rádia. A když před Havlem přátelé začali přecházet na druhý chodník, Tříska to nikdy neudělal. Uvědomil jsem si, že neodešel jen pro řadu lidí přítel, ale i svým způsobem hrdina,“ prohlásil režisér Pelíšků a momentálně také jim předcházející trilogie Zahradnictví.

„Jan Tříska je velkým umělcem. Ne národním, ale nadnárodním. Velmi dobře uspěl v našem i americkém prostředí. Dokázal si uchovat rovnou páteř, a to je silná přidaná hodnota. Potkali jsme se v rámci Shakespearovských slavností, měli jsme možnost spolu hovořit. Vždy jsem si ho vážil a jsem rád, že jsem měl tu čest rozloučit se s ním jménem svým i jménem české vlády,“ řekl Super.cz ministr kultury Daniel Herman.

„Stalo se to symbolicky v kontextu a v kontaktu s Karlovým mostem, Vltavou a Honzovým příběhem. Až pomine smutek, umění, duch a jeho odkaz navždy zůstane spojený s českým národem,“ uvedl Martin Huba, který v posledních dnech hlavně přemýšlí nad tím, že poslání herce díky podobným velikánům, jakým Tříska byl, má naštěstí stále velký smysl.

Reklama

Další články

Načítám