Hlavní obsah
Článek

V nominacích na Českého lva za ženský herecký výkon v hlavní roli nechybí zkušené dámy Ivana Chýlková (60) a Zuzana Bydžovská (57). Cenu může získat také půvabná Simona Zmrzlá (29), která je nejen krásná, ale také talentovaná. Diváky o tom přesvědčila ve filmu Hastrman.

Simona Zmrzlá (Hastrman)

Herečka z brněnského Divadla Husa na provázku si už zahrála ve filmech Piko či Kuličky. Větší příležitost zazářit na stříbrném plátně jí dal až Ondřej Havelka, který jí svěřil hlavní ženskou roli ve filmu Hastrman. Simona Zmrzlá v něm ztvárnila Katynku, která po smrti svého milého zanevře na Boha a provokuje podivínského barona, kterého to podezřele táhne k vodě. Na videu si můžete připomenout, jak o filmu mluvila předloni na karlovarském festivalu.

Ivana Chýlková (Chata na prodej)

Stálice české kinematografie svého prvního Českého lva získala už v roce 1994 za film Díky za každé nové ráno. Letos ji akademie nominovala počtvrté, a to za Chatu na prodej, kde uspořádá rodinnou sešlost, o niž kromě ní nikdo nestojí. Letos už si stačila zahrát lesbičku ve filmu Cena za štěstí, s nímž by mohla bodovat za rok.

Jenovéfa Boková (Chvilky)

Nejmladší herečkou se šancí na Českého lva za hlavní roli je šestadvacetiletá Jenovéfa Boková. Sestra Kristýny Lišky Bokové měla šanci už v roce 2013 s Revivalem. Ve Chvilkách hraje Anežku toužící po harmonickém vztahu se svými blízkými. Konflikt je pro ni však nevyhnutelný.

Zuzana Bydžovská (Jan Palach)

Oceňovaná herečka už Českého lva získala třikrát, a to díky filmům Gympl, Venkovský učitel a Mamas & Papas. Akademie ji má v oblibě a letos ji nominovala již poosmé. Šanci má jako matka Jana Palacha, od jehož symbolické smrti letos uplynulo 50 let.

Kateřina Winterová (Toman)

Moderátorka Herbáře se letos dočkala první nominace díky filmu Toman. Jako manželce hlavního hrdiny Pesle Tomanové se jí nevyhnuly milostné scény. Kateřina Winterová je s Jiřím Macháčkem zahrála velmi přesvědčivě. Oba mají šanci získat Českého lva.

Která herečka získá Českého lva za hlavní roli?
Simona Zmrlá (Hastrman)
50,7 %
Ivana Chýlková (Chata na prodej)
16,4 %
Jenovéfa Boková (Chvilky)
13,7 %
Zuzana Bydžovská (Jan Palach)
14,2 %
Kateřina Winterová (Toman)
5 %
Celkem hlasovalo 438 čtenářů.
Související témata:

Reklama

Další články

Načítám