Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

Kompletní rekonstrukce podlahy obnáší kromě výměny povrchu také opravu a vyrovnání podkladu. Při využití betonových potěrů a stěrek se tak kvůli vysychání často protáhne i na týdny. Naštěstí existuje způsob, jak zrekonstruovat podlahu rychle a navíc bez vlhkosti a zbytečného zatížení.

Suché plovoucí podlahy s vyrovnávacím podsypem z lehkého keramického kameniva Liapor a podlahovými deskami představují velmi rychlé řešení pro rekonstrukci podlah. Vyhnete se s nimi navíc mokrým procesům i zbytečnému zatížení nosné konstrukce stavby, které jsou často nežádoucí při rekonstrukcích ve starších domech, na dřevěných stropech nebo třeba v půdních vestavbách. Hotová podlaha bude ihned po dokončení připravena k použití. A při dodržení správného postupu zvládne takovou podlahu zrealizovat i zručný amatér.

LIAPOR

Správný postup

1. Jako první je nutné odstranit původní nášlapné vrstvy podlahy, starý násyp a podklad důkladně očistit.

2. U podlah na dřevěném stropě se podklad překrývá netkanou geotextilií. U podkladů betonových nebo keramických není separace nutná.

3. Následuje položení vyrovnávacího podsypu z kameniva Liapor 1-4 mm, jehož vrstva by neměla být nižší než 2 cm. Liapor je doporučeno ukládat v pruzích o cca 20 % širších, než je formát podlahových desek a podlahovými deskami ho také po pruzích zaklápět.

Foto: LIAPOR
Na očištěnou podlahu pokrytou separační geotextilí aplikujeme podsyp Liapor a ručně urovnáme a zhutníme

4. Vrstva Liaporu se urovnává a hutní pouze ručně.

5. Chcete-li zvýšit kročejový útlum, je možné mezi podlahové desky a Liapor položit ještě kročejovou izolaci.

6. Na vyrovnanou a zhutněnou vrstvu Liaporu, případně na kročejovou izolaci, se následně pokládají podlahové desky.

7. Proces vyrovnání podlahy suchým systémem obvykle končí finálním přetmelením a přebroušením spár dle doporučení výrobce podlahových desek.

8. Na takto připravený podklad lze pokládat jakoukoliv nášlapnou vrstvu (vinyl, dlažbu, koberec atd.).

Foto: LIAPOR
Zhutněný podsyp Liapor se zaklápí postupně v pruzích podlahovými deskami

Vyhněte se chybám

Ralizace podlahy suchou cestou je celkem snadná. I tak s sebou nese ale jisté riziko chyb. Podívejte se, jaké jsou ty nejčastější a jak se jim vyhnout.

1. Jako vyrovnávací podsyp suchých plovoucích podlah se používá výhradně nejjemnější frakce keramického kameniva Liapor s průměrem zrn 1-4 mm.

2. Aby zůstala vrstva podsypu stabilní, je nezbytné zamezit úniku zrn Liaporu do spár a prasklin v podkladu nebo přilehlých stěnách. Ty je nutné před montáží zatmelit nebo jinak utěsnit.

3. Vrstvu kameniva Liaporu nikdy nesmíte ukládat najednou v celé ploše místnosti! Liapor, ať už jakkoliv zhutněný, není v ploše pochozí bez provizorního zakrytí. Zásyp je proto vhodné ukládat v pruzích jen o cca 20 % širších, než je formát zvolených podlahových desek. Stejně tak, po částech, probíhá i zaklápění podlahovými deskami.

4. Urovnání a hutnění Liaporu se provádí pouze ručně pomocí hliníkových stahovacích latí, hladítek a vodováhy. Kontrola správného provedení zhutnění je taková, že se na vrstvu keramického kameniva položí odřezek podlahové desky velikosti cca 50 x 50 cm a pokud si na desku stoupne statný dospělý člověk, neměla by se pod ním deska hýbat.

5. Pro zaklopení lze zvolit minimálně 25milimetrové OSB desky, sádrovláknité, sádrokartonové, cementotřískové, případně i další desky, které se pokládají a spojují dle doporučení jejich výrobce.

Foto: LIAPOR
Podlahové desky spojujeme dle pokynů výrobce

Poradenství od výrobce

Další informace a kontakty na obchodně-technické poradce najdete na liapor.cz.

Další články

Načítám