Hlavní obsah
Článek

I bezmála 50 let po svém uvedení patří komedie Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974) k filmům, na které se vždycky rádi podíváme. Moderní pohádka nás zavede mezi vodníky, kteří rozhodně nevedou pohádkový život.

Titulním hrdinou příběhu je mladý právník Jindřich Mráček (Jaromír Hanzlík, 74), který se pokouší zajistit nové a zdravější bydlení rodině, jež obývá vlhký a zcela nevyhovující domek na pražské Kampě. Pochopitelně netuší, že jde o vodníky, které představa suchého paneláku vůbec neláká. Hlava rodiny, pan Wassermann (Miloš Kopecký, †73), rozhodne o likvidaci neodbytného úředníka, tu však zkomplikuje láska, která vzplane mezi Jindřichem a Wassermannovou neteří Janou (Libuše Šafránková, †68).

Do filmu bylo obsazeno i mnoho dalších herců zvučných jmen. Můžeme zmínit například Vladimíra Menšíka (†58), Stellu Zázvorkovou (†83), Zdeňka Řehoře (†74), Evu Hudečkovou (72), Čestmíra Řandu (†62) či Mílu Myslíkovou (†71). Film natočil režisér Václav Vorlíček (†88), který na scénáři spolupracoval s osvědčeným kolegou Milošem Macourkem (†75) a autorem knižní předlohy Petrem Markovem (77).

Bez Růžičkové a Libíčka

Postavu vodnice Wassermannové měla původně hrát Helena Růžičková (†67). Jenže ta měla v době natáčení filmu stopku z politických důvodů, a proto ji nahradila Míla Myslíková.

Během natáčení došlo i k velmi smutné události – původním představitelem vodníka Lojzíka Vodičky byl Jan Libíček (†42). Korpulentní herec, který měl silnou cukrovku a nemocné ledviny, se bohužel důsledně vyhýbal lékařům. A na to také v mladém věku doplatil.

Když se točila scéna na pramičce, ztratil vědomí a skácel se do vody. Záchranářům se ho sice podařilo vytáhnout z vody a oživit, jenomže jakmile Libíček zjistil, že se nad ním sklánějí bílé pláště, dal se na útěk. Po pár metrech znovu pozbyl vědomí a tentokrát se již neprobudil. Jeho postavu pak ztvárnil Zdeněk Řehoř.

Traumatizovaný doktor Mráček

Z důvodů větší autenticity se množství scén točilo v reálném prostředí za normálního provozu. Nerad na to vzpomínal především Jaromír Hanzlík, který se na rušné ulici měnil v kapra. Vadilo mu, že kolem chodily maminky s kočárky, které na něj s úžasem zíraly, když musel jít do podřepu a otvírat ústa jako ryba.

Šel za režisérem a požádal ho: „Prosím tě, Vašku, ať jdou ty lidi pryč, já se strašně stydím.“ Styděl se i proto, že si představoval, jak mu jeho syn jednou řekne: „Aha, tak takhle ty si vyděláváš na živobytí…“ Točilo se také ve skutečné márnici a Hanzlík, který má citlivý nos, si tam vytrpěl své. Ze zápachu se prý málem pozvracel.

Vynalézavý kameraman

Množství pozoruhodných triků měl na svědomí kameraman Vladimír Novotný (†82), který si dokázal vyhrát s rekvizitami a vytvářet zajímavé záběry, které by se dnes neobešly bez počítače.

Například před umyvadlem, kterým přicestuje Miloš Kopecký, bylo zrcadlo umístěné před kamerou v úhlu 45 stupňů a odráželo spodek pomocné dekorace – skutečné umyvadlo. Jeho sifon byl zhotoven z gumy, a mohl se tak nafouknout do úctyhodných rozměrů.

Znala panna pána…

Slavnou filmovou písničku Znala panna pána složil hudební skladatel Vítězslav Hádl (77) a otextoval Petr Markov. Helena Vondráčková (75) a Václav Neckář (78) ji kvůli své pracovní vytíženosti nazpívali každý zvlášť.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám