Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Josef Somr (†88) v neděli odešel do hereckého nebe. S legendárním výpravčím Hubičkou z oscarových Ostře sledovaných vlaků a dlouholetým členem činohry Národního divadla se rodina, kolegové a přátelé rozloučí 26. října ve 14 hodin ve velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze.

Oblíbený herec zemřel na následky dlouhodobých zdravotních problémů. Problémy mu dělaly především plíce. Josef Somr dostal řadu vděčných příležitostí jak na divadle, tak u filmu.

Spoluvytvářel slavnou éru Činoherního klubu, kde odehrál mj. vyšetřovatele Porfirije ve Zločinu a trestu či Osipa v Revizorovi. Jeho herectví se neztratilo ani na prknech Národního divadla, kam přešel v roce 1978.

Vzpomeňme např. jeho fanfarónského Buška z Našich furiantů nebo Profouse ve Vévodkyni valdštejnských vojsk.

Zazářil také v řadě filmů, namátkou v Soukromé vichřici (1967), Žertu (1968), Radosti až do rána (1978) a pochopitelně i v pohádce Tři veteráni (1983). V roce 2012 převzal Českého lva za přínos kinematografii.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám