Hlavní obsah
Článek

Poslední ze čtveřice celovečerních filmů o radu Vacátkovi a jeho mordpartě natočil režisér Jiří Sequens v roce 1971. V příběhu nazvaném Smrt černého krále, který uvidíte na Televizi Seznam 27. září od 20.15 hodin, řeší pražská kriminálka další složitou kauzu: loupežnou vraždu inkasisty Krále.

„Je to případ zapeklitej a čert nám ho byl dlužnej...“ konstatuje sám pan rada. Aby také ne – Král, který byl nalezen mrtev, přišel cestou z banky o značné množství peněz. A tahle sumička zcela jistě zajímala spoustu lidí z jeho okolí.

Osobité pražské figurky

Vedle ochránců prvorepublikové spravedlnosti v podání Jaroslava Marvana, Josefa Bláhy a Josefa Vinkláře se ve filmu můžete těšit na Vlastimila Brodského (inkasista Král), Janu Brejchovou (jeho dcera Magda), Antonii Hegerlíkovou (Králova manželka) či Josefa Somra (Magdin druh, podkoní Vycpálek).

Větší příležitost ve filmu dostal i Stanislav Fišer, kterého máme spojeného především s dabingem Pierra Brice v roli Vinnetoua. Ztvárnil zde podvodníčka, kapsáře a vůbec podivnou existenci Josefa Kořínka alias Pépiho. Příběh je zalidněn i dalšími kuriózními postavičkami z pražské periférie ze 30. let minulého století.

Šarmantní Kočka ze Záběhlic

Ve filmu uslyšíte i několik „staropražských“ písniček Zdeňka Lišky a Vladimíra Síse v interpretaci Věry Nerušilové včetně slavné Kočky ze Záběhlic. Vzpomínáte? „Von porád čekal, že něco přijde, von porád čekal, nepřišlo vůbec nic… já jsem se zaběhla, já jsem se zaběhla, kočka ze Záběhlic…“

„…zahrála jsem si tam takovou šufťandu s housličkami s panem Kemrem,“ zavzpomínala naše zpěvačka s nejhlubším ženským hlasem – kontraaltem – v rozhovoru pro Třebíčský deník. Komunisti prý tuhle písničku neměli rádi, a tak ji ani nesměla natočit na desku. K tomu došlo až mnohem později.

Nerušilová se ale s příběhy pana rady Vacátka setkala už o dva roky dříve při natáčení TV seriálu Hříšní lidé města pražského. Někdo z jeho tvůrců ji slyšel zpívat v pořadu Všichni moji dědové, který byl složený ze staropražských písniček. Zpěvaččin výrazný hlas zaujal natolik, že v seriálové epizodě Kaprova smrt natočila rovněž nezapomenutelnou píseň Nešahej frajerům na tělo.

Pár zajímavostí z natáčení

V tomto filmovém příběhu hrála Jana Brejchová dceru Vlastimila Brodského. Ve skutečnosti byli tou dobou manželé. Protože je ale dělil dvacetiletý věkový rozdíl, působili na plátně věrohodně.

Václav Lohniský se v tomto filmu objevil v menší roli faráře ve scéně odehrávající se na pohřbu. Zajímavé je, že faráře si Lohniský zahrál i v seriálu Hříšní lidé města pražského v epizodě Svědomí (1969).

A ještě jednou pohřeb. Režisér Sequens vzpomínal, že ještě den před natáčením nebyl na hřbitově vykopaný ani jeden hrob. „Uplatil“ proto kolegy ze štábu lahví rumu, a ti hrob přes noc vykopali.

Smrt černého krále se točila souběžně s filmem Vražda v hotelu Excelsior – uspořily se tak výrobní náklady.

Točilo se v místech dnešní stanice metra Vltavská. Scény na vlakovém nádraží se pak filmovaly na dnes již neexistujícím nádraží Praha-Těšnov, které nechali komunisté v březnu 1985 odstřelit, a to navzdory protestům odborné i laické veřejnosti. Demolice novorenesanční památky, která patřila k nejkrásnějším nádražím ve střední Evropě, je dodnes smutným mementem necitlivého přístupu úřadů k památkám.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám