Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Královna Alžběta II. (†96) byla v pondělí večer pohřbena do hrobky na hradě Windsor. Místo posledního odpočinku našla po boku svých milovaných: otce Jiřího VI., královny matky, sestry Margaret a manžela Philipa.

Královský palác v den pohřbu zveřejnil dva snímky z archivu britské královské rodiny. Na jednom je královna na procházce v milovaném Skotsku, k tomu je popisek, výňatek ze Shakespearova Hamleta: „Nechť sbory andělské tě uzpívají v klid“.

Na druhém je královna zvěčněna v Buckinghamském paláci po boku svých nejbližších, manžela, rodičů a sestry (na snímku vpravo).

Samotného pohřbu královny se zúčastnili jen přední členové rodiny. Není však jasné, zda byl přítomen pouze král Karel III. a jeho sourozenci, princezna Anne a princové Andrew a Edward, nebo i princové William a Harry. Podrobnosti soukromého obřadu byly utajené před většinou královských zaměstnanců.

Uložení ostatků předcházelo veřejné rozloučení, jehož se kromě rodiny zúčastnilo na 2000 významných hostů z celého světa, zástupci evropské šlechty i významní světoví státníci. Ceremonie, jimž přihlížely podle odhadů až dva miliony lidí přímo v Londýně a zprostředkovaně přes čtyři miliardy diváků z celého světa, se konaly v průběhu celého dne.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám