Hlavní obsah
Článek

Některé pamětnické filmy dávno zapadal prach, jiné naopak nestárnou, a řadí se k vděčným televizním stálicím. Jednou z nich je komedie Ten svetr si nesvlíkej (1980), která patří k tomu lepšímu, co u nás za normalizace vzniklo. Příběh, jak malé omyly způsobí v jedné rodině velké zmatky, natočil Zdeněk Míka (†80) podle divadelní hry Blanky Jiráskové Domov v havárii, která tehdy slavila velký úspěch v pražském Divadle na Vinohradech.

Rodinu Novákových drží zkrátka pedantský otec Karel (Petr Nárožný, 84). Stanovil řadu pravidel, přes která „nejede vlak“, a všichni je musí dodržovat. Také byt zařídil velmi úsporně a nepohodlně. Zatímco manželka Věra (Iva Janžurová, 80) se pro klid v duši přizpůsobila a poslušně dodržuje všechna jeho nařízení, sedmnáctiletá dcera Míša (Zuzana Bydžovská, 60) mu začíná přerůstat přes hlavu. Ovšem když pak Novák odjede do lázní, provalí se na něj něco hodně nepěkného a jeho dlouholeté manželství je ohroženo. Do všeho se navíc plete mimořádně aktivní babička (Stella Zázvorková †83).

Risk se vyplatil

Postava pedantského otce sedla Petru Nárožnému jak ulitá. Zlidověla i jeho filmová replika „formuluj přesně“. Zajímavé je, že filmaři nejdřív váhali, koho do této role obsadí, Nárožný tehdy totiž dostával spíš drobnější role, a neměl tak zatím možnost předvést svůj komediální talent naplno. Zpočátku byl zvažován i Jiří Kodet (†67), ale režisér Míka to nakonec rozetnul. „Vsadit na Nárožného byl trochu risk, ale režisérovi se velice líbil ve filmu Páni kluci, kde hrál ředitele školy. Ukázalo se, že volba byla správná. Petr byl vynikající,“ uvedl pamětník natáčení.

Zajímavé je, že snímek Páni kluci (1975) vzal na milost i sám Nárožný, který je jinak ke své dlouhé filmografii naprosto nemilosrdný. Někde se nechal slyšet, že není jediný film, na který by mohl mít hrdý – s jedinou výjimkou, a tou jsou právě Páni kluci.

O banalitu nešlo

Ve filmu si zahrála také Karolina Slunéčková (†49). Herečka s krásným úsměvem a věčným optimismem hrála kolegyni osudem zkoušené hlavní hrdinky Věry. Na premiéře si ale tato vitální dáma postěžovala, že musela někde ošklivě nastydnout, protože ji už delší dobu trápí bolest na hrudi.

Kolegové jí radili, ať si s tím raději dojde k lékaři, ale Slunéčková oponovala, že s takovou banalitou přece nebude zatěžovat doktory. Ukázalo se, že nešlo o banalitu, nýbrž o rakovinu plic, které necelé dva roky po premiéře podlehla.

Další perličky z placu

Jako spolubydlící otce Karla se ve filmu objevil Jiří Krampol (83). Svou roli si prý hodně užil – v té době byl čerstvě rozvedený, a protože si užíval svobody plnými doušky, postava lázeňského lamače ženských srdcí mu šla doslova „od ruky“.

Zuzana Bydžovská měla ve filmu za partnera o dva roky staršího Miroslava Vladyku (62). Někteří lidé ze štábu později tvrdili, že mezi oběma mladými lidmi přeskočila tehdy jiskra. Veškerý volný čas prý trávili společně a neustále se vodili za ruce. Oba herci ale romantický vztah popřeli.

Trio hereček Zázvorková, Janžurová a Bydžovská si zahrálo role babičky, matky a dcery také ve filmu Jestli jednou odejdu (1985).

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám