Hlavní obsah
Článek

Pokud je pro vás seriál Brooklyn 99 zatím velkou neznámou, je nejvyšší čas na malou „ochutnávku“. Jde o americký sitkom z policejního prostředí – konkrétně z fiktivního 99. okrsku newyorské policie –, který se točil v letech 2013 až 2021. O tom, že jde o nadprůměrný televizní počin, svědčí mj. i to, že rok po premiéře byl oceněný Zlatým glóbem za nejlepší komediální seriál.

K dalším důkazům patří stovky fanoušků po celém světě i značně vysoké hodnocení v největších online databázích. Také na Česko-Slovenské. filmové databázi si Brooklyn 99 drží úctyhodných 84 procent. Seriál bude od 10. května od 19:00 každý všední den vysílat Televize Seznam.

Hlavní hrdina rád zatýká

Vzhledem k tomu, že Brooklyn 99 má celkem 153 dílů, zkusíme děj shrnout v kostce. Jeho hlavním hrdinou je lehkomyslný detektiv Jake Peralta (Andy Samberg), který se nikdy nepředře, ani nedodržuje pravidla. Ve vzácných chvílích, kdy bere něco vážně, se ovšem ukazuje, že jde o velmi dobrého detektiva, který je zcela oddán své práci.

Protože mezi kolegy je rekordmanem v počtu zadržených (mimo jiné i proto, že rád zatýká), je jeho kariéra přímo hvězdná. Alespoň do doby, než na okrsek přijde nový velitel, kapitán Raymond Holt (Andre Braugher), jehož naprosto suchopárný a akurátní přístup k práci je přesným opakem Peraltovy ztřeštěnosti.

Na place bylo veselo

Z dalších postav zmiňme například ambiciózní Amy Santiago (Melissa Fumero), která je perfekcionistka každým coulem. Amy se z každého snaží dostat to nejlepší – i proto se dokonale doplňuje s „rozevlátým“ Jakem a jejich vzájemné třenice jsou zdrojem mnoha humorných situací.

Dále je tu krásná drsňačka se zálibou v násilí Rosa Diaz (Stephanie Beatriz) či sekretářka Gina Linetti (Chelsea Peretti), která si neustále vymýšlí nejrůznější způsoby, jak se ulít od nudné administrativní práce. Její vtipné hlášky ale milují všichni diváci. Zajímavostí je, že Chelsea Peretti se s představitelem hlavní postavy Andym Sambergem zná už odmala – chodili do stejné základní školy.

Na scéně se pochopitelně objeví velké množství dalších postav. Všechny se výborně doplňují, a seriál je tak doslova protkán skvostnými hláškami a originálními scénami. Během natáčení měli herci možnost improvizovat, aby jejich dialogy byly spontánnější a autentičtější. Některé jejich vtípky tak vůbec nebyly ve scénáři.

Obavy nebyly namístě

Za zmínku stojí také to, že o roli Amy se kromě Melissy Fumero ucházela původně i Stephanie Beatriz. Na čtené zkoušce byla ale hodně nervózní a odcházela z ní s pocitem, že neuspěla.

Když pak od producentů dostala nabídku zahrát si Rosu Diaz, obávala se, že to nebude možné – tvůrci přece nebudou chtít obsadit do seriálu dvě herečky hispánského původu. V té době už totiž měla Melissa Fumero roli Amy slíbenou. Stephanie Beatriz ale špatně odhadla situaci, a diváci ji tak dnes znají jako drsnou Rosu.

Až uvidíte v seriálu svalnatého detektiva Terryho Jeffordse, určitě budete přemítat, odkud ho znáte. Jde o herce Terryho Crewse, kterého jsme všichni mnohokrát viděli v reklamách na pánský deodorant. Mnozí si ho ale pamatují i z kultovního filmu Postradatelní, kde hrál po boku největších ikon akčních filmů Sylvestera Stallona a Arnolda Schwarzeneggera.

Do zbraně!

Perličkou seriálu je i to, že představitelé hlavních rolí podstoupili ostrý policejní výcvik, což v případě sitkomů nebývá zvykem. Absolvoval ho dokonce i postarší herec Joel McKinnon Miller, který v seriálu hraje obtloustlého a nepříliš inteligentního poldu Normana Scullyho, jehož jedinou předností je, že umí vařit skvělou kávu.

Ačkoliv se celý děj seriálu odehrává v rušném New Yorku, natáčelo se především ve studiích v Los Angeles. Venkovní záběry na budovu 99. okrsku jsou však autentické. Zachycují ale sídlo 78. okrsku na 6. avenue.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám