Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Pokud máte rádi bláznivé komedie, pak je film Šest medvědů s Cibulkou (1972) určen právě vám. Jeho hrdinou je klaun Cibulka (Lubomír Lipský), který po propuštění z cirkusu začne pracovat jako kuchařka v jedné základní škole. Úctyhodná profese se ale v jeho podání a za asistence nerozlučného šimpanze Tondy zákonitě změní v klauniádu. Ta vrcholí v okamžiku, kdy za ním do školy přijde šest opravdových medvědů, kteří svou přítomností vyřadí na čas z činnosti uklízečku a školníka. A spoustu nepříjemností způsobí i řediteli školy (Jiří Sovák), za kterým zrovna míří na kontrolu inspektor (František Filipovský).

Pocta cirkusu

Oblíbenou komedii o klaunovi, který dělal cirkus všude, kam přišel, uvidíte 22. března ve 20 hodin na Televizi Seznam. O režisérovi filmu Oldřichu Lipském je známo, že miloval cirkusy a vůni šapitó, o čemž svědčí i jeho další snímky Cirkus bude! (1954) a Cirkus v cirkuse (1975). Divácky nejvděčnějším vyznáním cirkusovému světu je ale právě komedie Šest medvědů s Cibulkou, na jejímž scénáři spolupracoval s osvědčeným parťákem Milošem Macourkem.

Nevyzpytatelní huňáči

Realizačně náročný snímek se opíral o fenomenální herecký výkon režisérova bratra Lubomíra Lipského, který diváky baví v různých převlecích, a pochopitelně i o zvířecí hvězdy. Drezuru medvědů, kteří se jmenovali Regina, Máša, Džony, Ilona, Valoš a Máňa, zajišťoval Ferdinand Berousek a jeho synové – právě práce s medvědy byla totiž specialitou této cirkusové rodiny. Natáčet se s nimi mohlo vždy maximálně hodinu a půl, pak musela mít zvířata několik hodin pauzu.

Ovšem nenechte se mýlit a nepředstavujte si žádné roztomilé médi z večerníčku. Když tihle chlupáči viděli poprvé přírodopisný kabinet s vycpanými zvířaty, dostali amok a z větší části ho zdemolovali. Poté se s nimi muselo pracovat velmi polehoučku a na prostředí kabinetu je postupně zvykat. I přes všechna opatření ale během natáčení jeden z huňáčů málem skalpoval svého ošetřovatele. Jiný zase povalil herečku Darju Hajskou, která hrála uklízečku. Lubomír Lipský pak k medvědům přistupoval s ještě větší obezřetností a oprávněně se obával o své zdraví.

Šimpanzi měli pleny

Cibulkova věrného opičáka hráli ve skutečnosti hned tři šimpanzi. Každý totiž uměl něco trochu jiného: jeden rozbíjel vejce, druhý bubnoval a třetí jedl příborem. Zvířata nosila kostýmy a pod nimi měla pleny – šimpanzi se sice dokážou naučit spoustu věcí, ale čurají, kdy a kde se jim zachce, a když se jim něco nelíbí, dají to najevo právě tímto způsobem.

Film se líbil i ve světě

Ačkoli natáčení bylo náročné a mnohdy je provázely infarktové stavy, dřina se zvířaty se nakonec vyplatila. Film získal Stříbrnou píšťalku a Cenu dětského diváka na Filmovém festivalu pro děti a mládež v tehdejším Gottwaldově, dále bronzovou medaili na MFF v Moskvě 1973 i Cenu Španělského střediska filmů pro děti a mládež v Gijóně 1976.

Reklama

Další články

Načítám