Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Televizního zpravodaje Josefa Kvasničku mohou diváci vídat na obrazovkách již řadu let. Málokdo však ví, že si profesionál, pro kterého je televize posláním, zábavou a zároveň splněným snem, musel projít velkou životní zkouškou. Před dvaceti lety se potkal s fatální diagnózou v podobě zhoubného nádoru v pravé dolní čelisti.

„Byl mi diagnostikován osteosarkom čelisti a hrálo se o to, aby se ho co nejdříve zbavili, chirurgicky, radikálně a operací. Lékař mi řekl, že mi bude muset vzít celou dolní pravou část čelisti včetně zubů a měkkých tkání a pak se uvidí, zda to bude zákrok dostatečný,“ svěřil se televizní reportér v pořadu 13. komnata.

Po několikahodinové náročné operaci fungovala jeho pusa úplně jinak, nemohl mluvit ani kousat. Postupně se znovu učil mluvit. „Hrozně mě to bolelo. Byl jsem ovázaný, oteklý a jenom jsem se sám sebe ptal, jak vypadám,“ uvedl Kvasnička.

Pochopitelně měl obavy, že se nebude moct vrátit zpět na obrazovku.

„I já jsem pochyboval o tom, jestli to dobře dopadne, ve chvíli, kdy vám někdo oznámí tak fatální krok v životě, vás napadne, jak dlouho to bude trvat, jestli půl roku, rok nebo rok a půl, když se to nepodaří zastavit,“ svěřil se zpravodaj, který se po náročné operaci znovu naplno vrhnul do práce. Na stomatologickou kliniku jezdil jen na pravidelné kontroly a lékaři mu po čtyřech letech doporučili rekonstrukci obličeje.

Během deseti let absolvoval řadu dalších operací včetně té, kdy mu byl místo čelistní kosti implantován štěp z kyčle. Po každém zákroku se musel naučit znovu kousat i artikulovat a musel si zvyknout, že jeho pusa pracuje zase jinak. Po počátečním šoku a fázi sebelítosti lékařům uvěřil a slíbil si, že nemoc porazí. To se mu nakonec podařilo.

Reklama

Další články

Načítám