Hlavní obsah
Článek

Vznikla další píseň reflektující současnou situaci na Ukrajině. Slovenský zpěvák Martin Harich skladbu Milenci bôľu nazpíval jako duet s ukrajinskou zpěvačkou žijící v Praze Julay a jde vlastně o jakousi aktuální recyklaci starší písně.

Velmi emocionální skladba, ze které v dnešní době až mrazí, je nazpívaná ukrajinsky a slovensky. Původní slovenská verze písně vyšla na 77. výročí Slovenského národního povstání a pochází z alba zhudebněných básní povstaleckého bojovníka za mír Karola Pajera, které Martin Harich vydal v loňském roce. Text skladby, který vznikl během 2. světové války, tímto dílem dostává velmi aktuální rozměr.

Ukrajinsko-slovenská verze sklady Milenci bôľu vznikla velmi spontánně jen před pár dny. „Julay mě oslovila na spolupráci ještě předtím, než situace na Ukrajině vyústila do toho, čím tyto dny žije celý svět. Původní plán klasické spolupráce vzhledem k tomu dostal hlubší rozměr," uvedl Harich. "Je až mrazivé, jak texty Karola Pajera vystihují dnešní situaci. I když je Julay původem z Ukrajiny, právě ona navrhla nazpívat píseň o naději a Milenci bôľu byly u obou stran jednoznačnou volbou," dodal.

„Ač již od 7 let žiji v České republice a je mým současným domovem, ani v těchto chvílích nezapomínám na to, ve které zemi jsem se narodila a odkud pocházím. Současná tragická situace mě zasahuje hlavně tím, že na Ukrajině mám stále tatínka a další část rodiny. Skrz tuto píseň bych chtěla jim a všem statečným lidem, kteří tam prožívají každodenní hrůzy, poslat sílu a naději," doplnila ho Julay.

„Ráda bych také zmínila, že si vážím a obdivuji solidaritu Čechů, Slováků a celého světa. Díky Vám! Cítím ji na každém kroku,“ uzavřela mladá zpěvačka.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám