Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Karel Kopáč. Jméno, které se v úspěšném seriálu Devadesátky skloňovalo od prvních dílů. Postavu šéfa gangu orlických vrahů, kteří své oběti rozpouštěli v barelech s louhem, ztvárnil Igor Orozovič. „Překvapilo mě, jak jsme si s Kopáčem podobní. Tedy doufám jen vzhledově,“ říká mj. k roli.

Na tu se pečlivě připravoval. Dohledával si dobové materiály a televizní dokumenty, v nichž lze najít části výpovědí Kopáče z rekonstrukce vraždy. „A to je vlastně fáze, ve které se s ním diváci setkají i v Devadesátkách. Musel projít dost šílenými stavy a změnami. Fascinovalo mě, jak podivně v klidu a věcně později vypovídal – i když trochu zadrhával. Zlomený Kopáč na vozíku byl asi jiný než ten borec z Urny,“ uvedl Orozovič.

A s nadsázkou dodal, že za největší přínos roli považuje to, že si na hlavě nechal narůst tzv. mulleta. „Trávil jsem tak celé léto a podzim a občas jsem se dost styděl,“ přiznal.

Stejně jako kolegové i on byl v devadesátých letech malý kluk, který dobu vnímal dětskou optikou.

„Samozřejmě s odstupem času vidíme víc a víc, jak ta euforická doba byla ztřeštěná a trochu ujetá a jak společnost vlastně trochu nezvládla ten příval nabyté svobody. Ale dnešní doba je ve své rozporuplnosti možná ještě horší. Ale jinak je to opravdu nostalgie na pěkné dětství a mládí.“

Na orlické vrahy má ale jasný názor.

„Bude to možná znít divně, ale přijde mi skoro až líto, že tak legendární případ, jako jsou orlické vraždy, má na svědomí taková smutná parta. Člověk by za ‚vraždami podnikatelů‘ čekal aspoň složitě strukturovanou mafii a nejlíp kmotra s růží v klopě. A přitom šlo o partičku z posilovny. Kopáč byl sice bývalý ‚urňák‘ (URNA - Útvar rychlého nasazení - pozn.), ale jinak vlastně bodyguard, vyhazovač...“

V roce 1994 měl Kopáč vážnou autonehodu, po níž zůstal upoutaný na invalidní vozík. Poté už se na akcích gangu nepodílel. Zemřel v roce 2004 ve věznici v Kuřimi, kde si odpykával jednadvacetiletý trest odnětí svobody za přípravu vraždy. Našli ho oběšeného v koupelně.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám