Hlavní obsah
Článek

Rodina, přátelé a kolegové se ve velké síni strašnického krematoria naposledy rozloučili s literárním historikem a spisovatelem Radko Pytlíkem, který poslední lednový den zemřel ve věku 93 let.

S vynikajícím znalcem díla Jaroslava Haška se přišla rozloučit manželka Věra i jeho syn Vojta Dyk (38) s manželkou Tatianou (45) a syny. Poslední sbohem přišli dát také režisér Jiří Strach, herečka Bára Štěpánová, bývalá hlasatelka Marie Tomsová či Jan Maxián z Dykovy kapely Nightwork.

Radko Pytlík se dílu Jaroslava Haška věnoval celý život. Ještě v roce 2013 vydal faktografický soubor Jaroslav Hašek, Data-fakta-dokumenty. „Švejk je chytrý, je prozíravý. Ve svém zvláštním humoru absorbuje kritiku, tehdy se říkalo měšťácké politiky, dnes by se dalo říci machy politických metod, jak ukazuje anglický seriál Jistě, pane ministře. Je to humor moudrý a český, což skvělým způsobem objasnil Jan Werich,“ říkal o Švejkovi v rozhovoru pro Právo Pytlík.

Odborné monografie ale napsal také o svém příteli Bohumilu Hrabalovi, Franzi Kafkovi či o Fjodoru Dostojevském a řadě dalších.

Reklama

Další články

Načítám