Hlavní obsah
Článek

Fanoušci amerického herce Bruce Willise mají u nás jeho role automaticky spojené s Alexejem Pyškem, který tohoto původem Němce už třicet let dabuje. A je fakt, že Pyškův sametový, a přitom lehce chraplavý hlas k němu sedí dokonale.

Po kom ho zdědil? „Geny mám asi z obou stran, ale protože se na datum narození dívám velmi střídmě, tak si myslím, že po těch letech i nějakou prací a komunikací v mém povolání. Jsou v tom i léta dřiny, mejdanů a cigaret,“ chechtá se dlouholetý kuřák. Nepovažuje se za silného, ale krabičku denně dá. Nikdy nezažil období, že by chtěl s kouřením úplně seknout.

Když zmínil geny, zajímalo nás, co dělali rodiče Alexeje Pyška (65), který pochází z Ostravska? „Táta důlní technik, rád zpívával, maminka učitelka z východoslovenského Kojšova u Spišské Nové Vsi v okrese Gelnica, kde se velmi dařilo folklóru. Zaslíbený, nádherný kraj, tam se dodržovaly všechny tradice,“ řekl Super.cz.

Na otázku, jestli v sobě cítí slovenský temperament, okamžitě odpoví: „Ježíši Kriste, já jsem typ, že není dobré rozzlobit slona. Dlouho držím, ale pak je průser. Ta východoslovenská energie tam prostě je.“ Takže radši jemně hladit po srsti? „Jemně hladit po srsti, a hlavně přede mě nedávat alkohol. Jakmile se uzda popustí, zafunguje spouštěč...“

První film, do něhož nadaboval Bruce Willise (66), je Hudson Hawk z roku 1991. Pak o tři roky později seriál Měsíční svit. „Jsou to siločáry, které se najednou protnou.“ Moonlighting mu přinesl pravidelnou práci s americkým hercem.

Setkal se s ním někdy? „Ne, ne, on tu byl, říkali mi, jestli se s ním nesetkám. Já netoužím vidět kolegu, co přiletí vlastním tryskáčem. A ještě je malej a plešatej,“ srdečně se směje.

„Nicméně si ho moc vážím, udělal spoustu krásných věcí, byť už jsem se dostal i k filmům béčkovým. V době, kdy měl tu sílu a drive, tak mám rád takové filmy jako Poslední zůstává, Pátý element nebo Šestý smysl.“

V souvislosti s tím, jak se Willisovo herectví vyvíjí, cítí posun v jeho dabování? „Bez debat, jsem vděčný za to, že si uvědomil, jaký je ročník, a v poslední době dělá filmy, ve kterých skoro nemluví. V době, kdy exceloval v plné síle, byl na zabití. Zvlášť Moonlighting, to jsem si bral domů a učil se texty, protože šlo o třístránkové monology.“

Cení si toho, že dostal dabování Seana Beana, kterého považuje za fantastického herce. „A pak je tu můj miláček Gary Oldman. Těžký protipól Willise, temnější i jemnější. To jsou páni herci, kteří se hodně dobře dabují. Každý svým způsobem jiný. Všichni mají v sobě nějaký esprit, osobnost, ze které vycházíte, a proto se dělají dobře,“ řekl Super.cz.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám