Hlavní obsah
Článek

Do rodiny Hanákových má přijít ženich mladší dcery Káči a nastane pozdvižení. Její sestra Pavla to komentuje slovy: „Káča má strach, že uteče, až nás pozná. Že si řekne, jací jsme všichni blázni.“ Babička na to zareaguje slovy: „To přece jsme!“ A Pavla odpoví: „Ale před ním se to musí ututlat.“

Kdo by neznal Takovou normální rodinku, která dovede spolehlivě pobavit, rozesmát, dojmout, zkrátka pohladit na duši? První český sitcom je navíc tak nadčasový, že ho můžeme vidět kdykoli znovu. Letos v únoru si připomínáme 50 let od jeho uvedení na obrazovkách.

Na počátku byl jeden příběh

Příběh o čtyřgenerační rodině Hanákových, která žije pod jednou střechou, vznikl přitom náhodou. Režisér Jaroslav Dudek (†68) dostal tehdy k dispozici volný ateliér, do kterého přivedl skupinku svých oblíbených herců z vinohradského divadla, s nimiž právě dotočil inscenaci Legenda o zabití.

Vybral si humornou povídku Ženich na želvách od spisovatelky Fan Vavřincové (†95) a natočil podle ní komedii. Netušil, co se stane. Příběh, který ČST odvysílala v březnu 1971, přijali diváci s takovým nadšením, že si vynutili pokračování.

Dialogy vznikaly spontánně

Vavřincová pak napsala sedm dalších příběhů, jejichž děj zasadila do velké obývací haly v rodinné vile. A Hanákovy vystavila situacím, které byly o něco bláznivější, než je v běžných rodinách zvykem. Tím se seriál přiblížil klasickým americkým televizním komediím, a zcela spontánně tak vznikl první český sitcom.

Když pak Vavřincová herce lépe poznala, psala často jen děj beze slov. „Vy si dialogy doděláte,“ říkala. Mohla se na ně spolehnout, vždyť seriálu vévodila hvězdná sestava: Marie Rosůlková (†91), Dana Medřická (†62), Zdeněk Řehoř (†74), Jana Štěpánková (†84), Eduard Cupák (†64), Daniela Kolářová (75) a Jaromír Hanzlík (73). A počítaly se i dobré nápady. Když například Dana Medřická navrhla, že své repliky bude prokládat operními áriemi, režisér Dudek byl všemi deseti pro.

Pocta Oldřichu Novému

Inspiraci pro základní půdorys celého seriálu – soužití čtyř generací pod jednou střechou – čerpala Vavřincová z vlastních zkušeností. „Celý život jsme žili pohromadě tři a později už čtyři generace,“ řekla autorka, která je jako scenáristka podepsána také pod slavnou komedií Eva tropí hlouposti (1939) s Natašou Gollovou (†76) a Oldřichem Novým (†83) v hlavních rolích.

A protože chtěla vzdát Novému hold, zakomponovala do Takové normální rodinky i postavu účetního Koníčka. Herec se sice práci před kamerou tou dobou již vyhýbal, ale nakonec se nechal přesvědčit. Seriálovou partnerkou mu byla tetička v podání Jiřiny Šejbalové (†75).

„Chybí tomu dnešní kvas…“

Taková normální rodinka bavila diváky i tvůrce a jistě by pokračovala dál, nebýt normalizačních tlaků. Tehdejší vedení redakce zábavy Čs. televize ale začalo poukazovat na to, že představuje „druh buržoazní zábavy“ a „nemá dnešní kvas“.

Podle funkcionářů byli seriáloví hrdinové málo angažovaní. A jak to, že raubíři nechodí do pionýra? Vavřincová ještě skousla, že jejich otec odjede pracovně na spřátelenou Kubu, ale ostatní rázně odmítla. Dost na tom, že si soudruzi vynutili přetočení všech scén s Pavlem Landovským (†78), který se tehdy ocitl na černé listině, a jeho roli malíře pak převzal Jaroslav Moučka (†86). Skvělý seriál tak po osmi dílech skončil.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám