Hlavní obsah
Článek

Patří k nejoblíbenějším vánočním písním, hrají ji rádia po celém světě. Songu Last Christmas od dua Wham! nelze o svátcích uniknout. Znáte pozadí vzniku této slavné skladby?

Píseň napsal i produkoval George Michael (†53), který duo Wham! tvořil s Andrewem Ridgeleym. Je o nešťastné lásce. Muž se zamiluje do ženy, vztah ale nevyjde. O rok později se s ženou svého srdce setkává znovu, to už randí s jeho přítelem.

Píseň vznikla během návštěvy rodičů Michaela. „Měli jsme před sebou jídlo, seděli jsme a relaxovali u televize, když se George vypařil a asi hodinu strávil v patře. Když se vrátil dolů, byl tak nadšený, jako by narazil na zlatou žílu, což se v jistém smyslu stalo,“ popisoval Ridgeley.

Poté šli spolu do pokoje, kde mu Michael přehrál úvod a refrén Last Christmas. „Užasl jsem,“ smekl kolega před talentem přítele. „George předvedl hudební alchymii, vydestiloval esenci Vánoc do hudby. A když přidal příběh o zrazené lásce, byl to mistrovský tah a dojal srdce fanoušků, jako tolikrát předtím.“

George Michael zemřel v době, kdy jeden z jeho největších hitů zněl z rádií po celém světě. Legendární hudebník odešel 25. prosince 2016.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám