Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Napříč historií bylo uzavírání sňatků pro panovníky spíš obchodní transakcí. Mnohdy se páry viděly u oltáře úplně poprvé, a to není zrovna dostatek času na to, aby přeskočila jiskra. Není tedy divu, že pro ně pak byla svatební noc spíš peklem. Podívejte se, kteří měli tu smůlu.

Jindřich VIII. a Anna Klévská

Sňatek Jindřicha VIII. a Anny Klévské byl čistě politickou záležitostí. Král si toho byl dobře vědom a do sňatku se mu nechtělo, když neznal podobu své nastávající. Její vzhled ho pak podle historiků nesmírně zklamal. Její obličej údajně nesl stopy po prodělaných neštovicích, což malíři nezachytili. Ani Jindřich už tehdy nebyl v nejlepší formě, v pase měl údajně přes 140 cm, a tak byly antipatie vzájemné. Anna navíc neuměla anglicky a Jindřich zase německy. Jak tedy mohla asi dopadnout jejich svatební noc? Jindřich se k milování nepřiměl, vymlouval se, že ho manželka nepřitahuje. Nezadařilo se ani v následujících dnech, neboť přitažlivost mezi nimi byla nulová a král v té době už nejspíš trpěl impotencí. A protože manželství nebylo nikdy naplněno, rozhodli se ho po několika měsících anulovat.

Jindřich IV. Francouzský a Markéta z Valois

Tenhle sňatek byl od začátku odsouzen k zániku. I v tomto případě šlo o politiku, a sice sjednocení katolíků a protestantů ve Francii. Markéta, také přezdívaná Margot, byla katolička a milovala jiného. Ke sňatku s Jindřichem, také zvaným Navarrským, byla donucena. Podle některých pramenů se na sebe s Jindřichem, jenž byl vyznáním hugenot, během obřadu ani nepodívali. Není tedy překvapením, že svatební noc prakticky přeskočili. A manželská noční můra pokračovala i po ní, v následujících dnech byli jejich líbánky přerušeny masakrem hugenotů, který vstoupil do dějin jako Bartolomějská noc. Jindřichovi se nakonec podařilo prchnout, ale jeho vztah s manželkou se nikdy nezlepšil. Žili odděleně a ani jeden se netajil milenci. Sňatek byl nakonec anulován.

Isabela II. Španělská a František Cádizský

Když královně Isabele konečně našli vhodného ženicha v podobě jejího bratrance Františka, zděsila se. Upřednostnila by snad kteréhokoliv jiného bratrance. František byl velmi zženštilý a jeho homosexualita byla spíš veřejným tajemstvím. Svatební noc byla fiaskem, Isabela si stěžovala, že měl její choť snad víc spodniček než ona a s největší pravděpodobností k ničemu nedošlo. Zpočátku se sice nenáviděli, ale nakonec si k sobě našli cestu a stali se dobrými přáteli a důvěrníky. Podle některých zdrojů si dokonce povídali o svých milencích. Královna byla podle všeho velmi náruživá, její choť zase nepřekvapivě upřednostňoval muže, a tak alespoň měli co řešit.

Marie Antoinetta a Ludvík XVI.

I Marie Antoinetta se stala obětí sňatkové politiky. Provdali ji za plachého, uzavřeného Ludvíka XVI., který se ke své veselé manželce, která měla ráda společnost a dobrou zábavu, vůbec nehodil. Na manželském loži mladý Ludvík nic nepředvedl, a bohužel ani v následujících letech. Až sedm roků po svatbě si Mariin bratr Josef II. s Ludvíkem údajně promluvil a nejspíš mu poradil co a jak. Nebohý Ludvík také zřejmě trpěl fimózou a musel podstoupit malý zákrok. Po něm už šlo vše hladce a manželství bylo konečně naplněno.

Reklama

Další články

Načítám