Hlavní obsah
Článek

Recidivista René, hlavní postava časosběrného dokumentu režisérky Heleny Třeštíkové, se vrací na filmová plátna. Třeštíková život Reného sledovala dalších třináct let od premiéry původního snímku a vzniklo tak pokračování René – Vězeň svobody.

Třeštíková potkala Reného ve vězení pro mladistvé v jeho osmnácti letech, letos mu bylo padesát, dohromady ho tak s kamerou sledovala třicet dva let.

„René je stále mimořádně zajímavá postava. Charismatický rebel, který je autentický a umí skvěle reflektovat svět okolo sebe i sebe samého, a tak přináší vhled do myšlení člověka pohybujícího se na hraně zákona. Oproti minulosti se snaží žít poctivě, dává šanci dlouhodobějším vztahům a uvažuje o smyslu lidské existence,“ prozradila Helena Třeštíková.

Zatímco v původním filmu to vypadalo, že René souzený především za krádeže se ve vězení cítí jako doma, s blížící se padesátkou jakoby dospívá a bilancuje. A především zjišťuje, že i jeho život je příliš krátký na to, aby ho celý strávil za mřížemi.

Pokračování dokumentu bylo vybráno na největší světový festival dokumentárních filmů (IDFA), který začne 17. listopadu v Amsterdamu. Do českých kin film vstoupí na jaře příštího roku. Původní dokument René z roku 2008 získal například prestižní cenu Evropské filmové akademie pro nejlepší evropský dokument.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám