Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Sprinterka Nikola Bendová (22) patří mezi největší naděje české atletiky. Na trati tuhle brunetku jen tak nepřehlédnete, kromě sportovního talentu byla navíc obdařena půvabem a o svůj zevnějšek ráda pečuje. Na závodech ji vždy potkáte upravenou a nalíčenou. Přiznává, že kvůli tomu častokrát čelí kritice na sociálních sítích.

„Řekla bych, že 70 % reakcí takových je. Lidé soudí podle obalu a myslí si, že žena, která je upravená a namalovaná, je automaticky fiflena,“ svěřila Super.cz Nikola. „Já si myslím, že fiflena nejsem, jinak bych nedávala dvoufázové upocené tréninky,“ směje se.

Nalíčené a vyšňořené sportovkyně jsou podle ní stále tabu, alespoň, co se týká Česka. „V jiných zemích je to naprosto normální, Američanky nosí tak dlouhé nehty, že nechápu, jak s tím mohou fungovat. A taky dlouhé řasy. Nikdo to tam neřeší,“ tvrdí.

To není tím jediným, čemu mladá brunetka v atletice čelí. Setkává se s velkou rivalitou, která v boji o vítězství mnohdy hraničí se šikanou. „Například v USA na vás koukají opravdu zle, mají velké sebevědomí. Jsou i výjimky, ale většina se usmívá do kamery a pak na rozcvičování jsou nepříjemné, dělají naschvály, úmyslně vám stojí v dráze a nehnou se. Že by se holky mezi sebou chválily, to se neděje skoro vůbec,“ přiznává.

Se šikanou má Nikola bohužel zkušenosti od dětství. „Nikdy jsem o tom moc nemluvila, ale byla jsem šikanovaná na základní škole, musela jsem školu nakonec měnit. Od té doby jsem proti takovým situacím vcelku obrněná. Šikana se v tomto světě děje pořád i v dospělosti, akorát jiným způsobem,“ otevřeně svěřila atletka.

V současné době prochází Nikola dalším cyklem příprav na mistrovství světa a mistrovství Evropy. Za tři roky by si nerada nechala ujít olympiádu, kterou musela nyní oželet.

„Tenhle rok byl pro mě šílený, plný zranění, zklamání a smutku. Těsně před začátkem sezony jsem si natrhla zadní sval, srůstal mi strašně pomalu a tím, že jsem byla hrozně motivovaná na olympiádu, nedopřála jsem si dostatečný klid a zranění si obnovila. Teď už je to ale všechno za mnou a naplno trénuji,“ povyprávěla nám na křtu knižního rozhovoru s koučem Marianem Jelínkem, který nese název Život na uzdě.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám