Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Každý večer vystupují cirkusoví umělci před obecenstvem v oslnivé záři světel a v blyštivých kostýmech. I tato velkolepá podívaná má ale svou odvrácenou tvář. Jsou jí obyčejné, mnohdy až tragické osudy „lidí z maringotek“, věčných tuláků a cestovatelů bez stálého domova.

Pokud patříte k milovníkům cirkusových šapitó, od 27. října si můžete na Streamu pustit legendární film Martina Friče Lidé z maringotek (1966). V hlavních rolích se můžete těšit na Jana Třísku (akrobat Vincek Bonžůr), Emílii Vášáryovou (krasojezdkyně Nina Gruzia), Martina Růžka (Ninin otec Lotyš), Danu Medřickou (Ninina matka Gruzínka), Jozefa Kronera (klaun) a řadu dalších velkých hvězd československého filmu.

Friče k natočení filmu inspirovala stejnojmenná povídková sbírka Eduarda Basse, doplněná o některé motivy jeho slavného románu Cirkus Humberto. Spolu se scenáristou Antonínem Mášou spojili mozaiku lidských osudů v ucelený příběh, jehož protagonista, mladý cirkusový akrobat Vincek Bonžůr, se osudově zamiluje do krásné krasojezdkyně Niny Gruzie.

Vztahu ale nepřeje ani dívčin otec Lotyš, ani pragmatická realita. Pod jejím tlakem se dívčina čistota časem promění v chladnou vypočítavost… Hořce poetické vyprávění naplno využívá cirkusového prostředí i díky nadstandardnímu produkčnímu a technickému zázemí – Frič dostal k dispozici širokoúhlý barevný materiál. Nejen hudební fajnšmekři určitě ocení i nádhernou hudbu Zdeňka Lišky.

Třískova přelomová role

Talentovaný Jan Tříska se do širšího diváckého povědomí dostal právě díky roli Vincka. Tou dobou už přitom dávno exceloval na prknech Národního divadla – po absolvování DAMU v roce 1959 se stal vůbec nejmladším členem jeho činohry.

Herce s pohlednou tváří a výrazným hlasem si sice záhy všimli i filmaři, ale zpočátku dostával vesměs role nejrůznějších floutků a rozhněvaných mladých mužů. Televize si ho zase zaškatulkovala mezi pohádkové prince.

Přelom přišel až s obsazením ve filmu Lidé z maringotek a rolí Široka v legendárním seriálu Záhada hlavolamu (1969). Tříska byl také jedním z mála českých herců, kterým se podařilo vybudovat si kariéru i v zahraničí.

Po své emigraci do USA účinkoval mj. v American National Theatre a do svých filmů ho obsazovali režiséři jako Warren Beatty, Sam Peckinpah nebo Miloš Forman. Jeho nejznámější rolí byl ale později učitel Igor Hnízdo ve Svěrákově Obecné škole (1991).

Noblesní a přitažlivá Vášáryová

Krásnou Emílii Vášáryovou si stříbrné plátno i televize oblíbily hned od počátku. A je jasné proč: Měla nádhernou, oduševnělou tvář, krásnou postavu i nesporný herecký talent.

Z jejích prvních výraznějších rolí je možné připomenout ošetřovatelku Katku ve válečném dramatu Polnočná omša (1962). O rok později pak coby tajemná artistka Diana doslova prozářila filmové podobenství Až přijde kocour. Z poslední doby si ji většina z nás pamatuje jako nemocnou maminku Krausovou z Hřebejkovy hořké komedie Pelíšky (1999).

Kronerův strhující výkon

Zdařilý snímek umocňuje herecké mistrovství Jozefa Kronera, z jehož ztvárnění starého, vyčerpaného a nemocného klauna jde mráz po zádech. Slovenský herec se do diváckého povědomí zapsal už o rok dříve jako Tono Brtko ve válečném dramatu Obchod na korze, které se stalo prvním oscarovým snímkem v historii naší kinematografie. Do srdcí diváků se Kroner zapsal i svou rolí stařečka Matúše Pagáče v komediálním TV seriálu Slovácko sa nesúdí (1975).

Fričovo skvělé drama Lidé z maringotek budete moci na Streamu zhlédnout od 27. 10. kdykoli. Milovníci českých filmů si přijdou na své i každé úterý od 20:00 hodin, kdy vysílá českou klasiku Televize Seznam.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám