Hlavní obsah
Článek

Vedle válečného dramatu Nebeští jezdci (1968) se režisér Jindřich Polák zapsal do domácí filmové historie 60. let temnou akční kriminálkou Hra bez pravidel, která podle fajnšmekrů snese srovnání s francouzskými detektivkami režiséra Henriho Verneuila. Však také vyprávění začíná velmi efektní scénou loupeže v klenotnictví na pražském Václavském náměstí, jež byla natočena naprosto strhujícím způsobem.

Protagonistou příběhu je bývalý pražský kriminalista Málek (Svatopluk Matyáš), který v sebeobraně zabil jednoho z lupičů, a k nedořešenému případu loupeže se vrací po čtyřech letech jako amatérský pátrač – taxikář. Matyáš měl ve filmu velmi těžkou hereckou konkurenci v Janu Třískovi, Vladimíru Menšíkovi a Jiřím Adamírovi.

V hlavní roli sympatický hezoun

Představitel hlavní role Svatopluk Matyáš patřil k našim největším filmovým fešákům. Milovnické role ale odehrál především na divadelních prknech, na plátně a v televizi byl obsazován spíše do charakterních postav. Například Jindřich Polák si ho o rok později vybral do role jednoho z čs. pilotů ve svých Nebeských jezdcích. Herce proslavily také TV seriály Kamenný řád (1977) či Velké sedlo (1987).

Český Marlon Brando

Tehdy třicetiletý Jan Tříska ztvárnil ve filmu jednoho z lupičů. Zajímavé je, že jeden z našich nejoblíbenějších umělců se chtěl původně stát tanečníkem. Svůj úmysl přehodnotil poté, když ho při školní recitační soutěži přemluvil jeden z porotců Karel Höger, aby se věnoval herectví.

Na herce štíhlé atletické štíhlé postavy a přitažlivého chlapeckého zjevu čekaly na počátku kariéry hlavně role rebelských mladíků. I proto byl proto často označován za českého Marlona Branda. Od rolí hledajících a trpce poznávajících mladých mužů se později přehrál i do charakterově vyhraněnějších rolí širokého rozpětí.

Exceloval nejen v komediích

Vladimír Menšík si ve Hře bez pravidel zahrál vedoucího bufetu Pepiho. Většina z nás ho má v paměti zapsaného jako vynikajícího komediálního herce, Menšík přitom dokázal bravurně ztvárnit i tragikomické či dokonce dramatické role.

Před kamerou debutoval v roce 1949 ve snímku Veliká příležitost (1949), tehdy šlo ale o komparzní roličku. Pozornost na sebe upoutal až o sedm let později v komedii Dědeček automobil režiséra Alfréda Radoka, ve které hrál italského mechanika. Pak už se jeho filmová kariéra rozjela naplno.

Těšte se na legendu čs. sportu

Zajímavostí filmu Hra bez pravidel je, že si v něm sám sebe zahrál i slavný motocyklový závodník František Šťastný. Ten v jedné scéně říká Málkovi, že pojede do Irska, čímž měl zřejmě na mysli účast na Grand Prix v Ulsteru. Šťastný ve filmu skončil na chirurgii se střelným zraněním, ve skutečnosti se v Ulsteru umístil ve třídě 500cc na 3. příčce. Scény z motocyklových závodů byly natočeny při brněnské Grand Prix v roce 1966.

Polák své řemeslo uměl

Film Hra bez pravidel znovu potvrdil, že kriminální žánr byl pro autora Smrti v sedle (1958) a Páté oddělení (1960) zajímavou výzvou. Velice kvalitní a napínavá dobová krimi záležitost zároveň předznamenala Polákovu budoucí Smrt stopařek (1979).

Film bude od 6. října k dispozici online na videoportálu Stream.cz a bude ho tedy možné zhlédnout kdykoli. Milovníci českých filmů si přijdou na své i každé úterý od 20:00 hodin, kdy vysílá českou klasiku Televize Seznam.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám