Hlavní obsah
Článek

Tato všemi obdivovaná žena odmalička milovala herectví. Rodinná finanční situace ale nebyla příznivá a rodiče si nemohli dovolit platit jí studia v Praze. Na vytouženou konzervatoř proto nešla. Vystudovala obchodní akademii v Plzni a poté pracovala v bance. Protože ji ale herectví „nepustilo“, během studia i během práce působila v ochotnickém divadle a chodila na soukromé hodiny herectví. A přineslo to ovoce. Ve dvaceti letech se jí její velký sen splnil a získala své první angažmá.

Marie Rosůlková (+92) začala svou kariéru v Městském divadle v Plzni a poté si prošla mimo jiné Jihočeským divadlem, Vinohradským divadlem až nakonec zakotvila v Městských divadlech pražských. Ztvárnila mnoho rolí, ale diváci si ji spojují především s postavami mnohdy bláznivých babiček, kterých ztvárnila nespočet.

Její první a jediné manželství s hercem Jarmilem Škrdlantem zkrachovalo a to ji poznamenalo natolik, že se rozhodla, že muže do svého života už nevpustí. Silně věřící Marie proto ani nikdy neměla děti a celý život prožila se svým bratrem Janem Rosůlkem, který byl knězem.

Ačkoli ji ke konci života trápily mnohé zdravotní peripetie, všechno se snažila zvládat s úsměvem. Zemřela v roce 1993 a je pochována na Vyšehradě.

Reklama

Další články

Načítám