Hlavní obsah
Článek

Herec Peter Falk by dnes oslavil 94. narozeniny. Jeho herecký talent byl nezpochybnitelný, diváky dokázal pobavit v komediích i dramatech. Nejvíc však proslul rolí detektiva Columba, šťourala, který se u diváků těšil takové oblibě, že na obrazovkách vydržel skoro 40 let.

Falk se narodil a vyrůstal v New Yorku a o herecké kariéře snil od mládí. Ve třech letech ovšem přišel kvůli malignímu nádoru o pravé oko, které nahradilo skleněné. Kvůli handicapu mu hvězdnou kariéru nikdo nepredikoval, a dokonce ho jednou vyhodili ze studia.

Nicméně to nevzdal, a nakonec prorazil s rolí zabijáka v krimi Murder, za kterou si vysloužil nominaci na Oscara. Nominován byl také za film Kapsa plná zázraků.

Přestože natočil i další filmy, většině se vryl do paměti jednoduše jako Columbo. V seriálu začal působit jako čtyřicetiletý a v letech 1968-2003 natočil 69 epizod. Díky seriálu se stal populárním po celém světě a získal čtyři ceny Emmy.

Fešák byl Falk už v mládí a překvapivě ho shledávaly sexy i fanynky Columba. Kromě inteligence toho však s ikonickou postavou neměl mnoho společného. Byl nepořádný, roztěkaný a věčně ztrácel osobní věci.

Na sklonku života však bohužel zapomněl na slávu i Columba. Měl Alzheimera a nepoznával ani své nejbližší. Zemřel 23. června 2011 doma v Beverly Hills v úctyhodném věku 83 let.

Reklama

Další články

Načítám