Hlavní obsah
Článek

Zaběhlá pravidla ve světě módy se mění. Za své vzaly zejména parametry při výběru modelek a modelů. Už dávno není pravda, že světové módní domy využívají pouze dospívající modelky jednotného typu. Čím dál častěji se po přehlídkovém mole procházejí modelky napříč generacemi, projevuje se zde diverzita kultur a ras a není vůbec nezvyklé, že se mezi topmodelkami objevují třeba albíni.

Dvacítka finalistů aktuálního ročníku soutěže Schwarzkopf Elite Model Look byla ale vybrána podle tradičního měřítka krásy. „Tento rok jsou všichni nádherní. Letošní ročník je výjimečný v tom, že se jedná o sběr finalistů za uplynulé dva roky. Pauza v době pandemie nám pomohla s kvalitou,“ nechal se slyšet ředitel soutěže Sáša Jány, který je českým zástupcem agentury, díky které vznikly supermodelky Gisele Bündchen, Stephanie Seymour, Lara Stone, nebo třeba Alessandra Ambrosio.

„Já jsem garda z doby před třiceti lety, která začínala na Cindy Crawford a Lindě Evangelistě. Stále vnímám modeling tak, že by v něm lidé měli určité parametry splňovat. Módní průmysl se posouvá v kategorii etnik, looků, bodysiluet. My jsme ale platforma pro mladé lidi, kteří se snaží dostat na vrchol a touží po dlouhodobé kariéře,“ vysvětluje Jány.

Objeviteli krásek, jako je Linda Vojtová (38), Michaela Kociánová (35), či Hana Jiříčková, chvíli trvalo, než zařadil do národního kola také muže. „Nebyl jsem si jistý, že čeští muži budou stejně úspěšní, jako ženy. Stále si myslím, že jsou méně průbojní než ženy, ale uvědomuji si, že mužský modeling u nás funguje. Možná za pět let budeme mít další sekci,“ říká s úsměvem Sáša Jány.

Z dvaceti finalistek a finalistů soutěže Schwarzkopf Elite Model Look 2021 pro Českou a Slovenskou republiku bude porota vybírat dnes ve Španělském sále Pražského hradu.

O budoucích modelingových nadějích bude kromě Sáši Jányho rozhodovat porota složená z odborníků z oblasti módy, kultury a médií, partnerů projektu a zahraničních modelingových agentů. V porotě zasednou například ředitelka Elite London Miranda C. Speransky či ředitelka Elite Milan Elena Mansueto.

Reklama

Další články

Načítám