Hlavní obsah
Článek

Princové William (41) a Harry (39) se sešli na slavnostním odhalení sochy jejich matky, princezny Diany (†36) v zahradách Kensingtonského paláce. Diana by dnes oslavila 60. narozeniny. Rozlehlé zahrady byly jejím oblíbeným místem a umístění sochy zde je tak poctou její památce.

Před Palácem se sešly davy, které se sjely z celé Anglie. Počet účastníků události byl však kvůli pandemickým opatřením značně omezen. Mezi zúčastněnými byl nicméně princeznin bratr Charles Spencer i její sestry Sarah McCorquodale a Jane Fellowes. Princ Charles ani královna Alžběta se akce nezúčastnili.

Přítomni byli také autoři projektu, sochař Ian Rank-Broadley, zahradní architekt Pip Morrison a předseda Historických královských paláců Rupert Gavin.

Socha má odrážet vřelost, eleganci a energii princezny z Walesu. Byla inspirována poslední fází jejího život, kdy se angažovala především jako filantropka. Její figuru obklopují děti, kterým zasvětila charitativní činnost. Na podstavci je vyryto její jméno a datum odhalení a úryvek z básně Alberta Schweitzera.

Vznik sochy měli v režii právě William a Harry, ve výrobě byla od roku 2017. Údajně znesváření bratři se sešli poprvé od pohřbu jejich dědečka, prince Philipa. Vztahy mezi nimi prý nejsou dobré od té doby, co Harry s manželkou Meghan poskytli kontroverzní rozhovor Oprah Winfrey.

„Zachovají profesionalitu, protože tenhle okamžik není o nich,“ nechal se slyšet před akcí královský reportér Omid Scobie. A nemýlil se. Žádná senzace se ani tentokrát nekonala a bratři v poklidu uctili památku tragicky zesnulé matky.

„Každý den si přejeme, aby tu byla s námi. Doufáme, že tato socha bude navždy vnímána jako symbol jejího života a odkazu,“ uvedli ve společném prohlášení bratři.

„Dnes by oslavila 60. narozeniny. Pamatujeme si její lásku, sílu a vlastnosti, díky kterým se navždy zapsala do historie a změnila životy tolika lidí,“ dodali.

Reklama

Další články

Načítám