Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Někdy pomůže náhoda odstartovat lavinu energie, která mění zavedené pořádky. Jako třeba přítomnost psa v kostele během natáčení filmu Gump, pes, který naučil lidi žít. S fotografií se na sociálních sítích pochlubil známý kněz Zbigniew Czendlik netuše, co takový snímek vyvolá.

Protože je mezi jeho sledujícími velký počet polských věřících, strhla se na Czendlikově profilu diskuze o tom, že je přítomnost psa v kostelu v Polsku nepřípustná. Do diskuze se zapojily stovky věřících, největší mela se ovšem strhla po sdílení příspěvku známým polským spisovatelem Mariuszem Szczygielem.

K fotce, na které sedí pes Gump u nohou faráře Czendlika a svého páníčka – autora knížky Filipa Rožka uvedl: „Zde je fotka pořízená z profilu kněze Zbigniewa Czendlika. Pod oltářem českého kostela sedí kněz, spisovatel a pes. A teď úkol: Napište pět vlastností, které odlišují farnost v Lanškrounu od polských farností.“

Diskutující se ve svých komentářích pozastavují nad nadřazeností nejen církevních hodnostářů, ale také jiných profesí. Odsuzují skutečnost, že pro mnohé je pes pouhé zvíře neb dokonce věc, a podle toho s ním zachází.

"V českém kostele je pes uvnitř, v polské farnosti uvázaný na řetězu - u boudy,“ zaznělo mimo jiné. Na to reagovaly desítky dalších komentářů. Jeden z pisatelů zmínil, že i v italském kostele na mši zaslechl štěkání psa. Po skončení mše viděl faráře, jak odchází se svým věrným psím mazlíčkem.

Z rozsáhlé diskuze vyplynulo, že polskou veřejnost přístup kněze Czendlika nadchl také tím, že se nepovyšuje nejen nad zvířaty, ale také, jak zaznamenali někteří diskutující, ani nad svými farníky. „Na té fotce není ani patrné, kdo je kněz a kdo autorem knihy! Žádný rozdíl mezi farářem a farníkem. Skromnost, přirozenost,“ míní diskutér.

Tvůrce filmu Gump – pes, který naučil lidi žít taková diskuze potěšila. "Ukazuje totiž na skutečnost, že tento naprosto unikátní rodinný film nese nejedno poselství," řekl Super.cz spisovatel Filip Rožek.

Do kin poeticky natočený příběh toulavého psa Gumpa v režii F. A. Brabce vstupuje 22. července.

Reklama

Další články

Načítám