Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Díky rozvolňování opatření se pomalu vrací kulturní i společenský život. My jsme vyrazili na degustaci moldavských vín, která se konala za přítomnosti několika známých tváří. Pozvání na akci přijala také kardioložka, epidemioložka a politička Věra Adámková, která má mezi svými pacienty i české celebrity. Co jako odbornice říká na popíjení alkoholu?

„Alkohol je dlouhodobě diskutované téma v medicíně. Neexistuje onemocnění, na které bychom mohli doporučit alkohol jako léčbu. V kardiologii jsme však, dle všech doporučení, tolerantní ke konzumaci malého množství alkoholu,“ vysvětlila Super.cz Adámková a jedním dechem dodala, že musí jít o zdravé jedince, kteří netrpí jinými chorobami.

Malé množství prý může být naopak v některých případech prospěšné. „Vede k rozšíření cév, může tak působit příznivě na cévy. Výzkumy vlivu konzumace malého množství alkoholu stále probíhají, zkoumá se vliv antioxidantů,“ vysvětlila nám přednostka pracoviště preventivní kardiologie pražského IKEMu

Zeptali jsme se, jestli si lékařka troufá odhadnout, zda se máme bát další vlny pandemie. „Je již nutné umožnit návrat do běžného života, ale nemůžeme vyloučit, že se může situace poněkud zhoršit, což doufám, že už zásadně nenastane, protože 3-4 miliony občanů jsou očkovaní, odhadem 2,5 milionu osob prodělalo nemoc. Pevně doufáme, že podobně rozsáhlé pandemie zaviněné koronavirem typu B již nepřijdou,“ říká Věra Adámková.

Přestože dochází ke snížení úmrtnosti na nemoci srdce a cév, ke zlepšení krevního tlaku i cholesterolu v populaci, zůstávají srdečně cévní nemoci stále nejčastější příčinou úmrtí dospělých.

Zaznamenala profesorka, že se pandemie podepsala i na pravidelných kontrolách u pacientů? „Na pravidelné kontroly se báli lidé loni na podzim docházet. Bohužel, v některých případech nepomohly ani opakované telefonické domluvy. Letos již je situace lepší, lidé si našli svůj způsob vypořádání se s epidemiologickou situací a snaží se opět starat o své zdraví,“ dodala kardioložka a epidemioložka.

Související témata:
Věra Adámková
Epidemiolog

Reklama

Další články

Načítám