Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Má za sebou velmi náročné životní období. Radana Labajová se před více než rokem dozvěděla, že je nositelkou vysoce rizikové vlohy BRCA2, a tím pádem u ní může propuknout rakovina, která se stala osudnou její mamince a onemocněla jí i její sestra Martina. Členka kapely Holki tak musela podstoupit dva operační zákroky, při nichž jí odstranili vaječníky a mléčné žlázy.

Intimní a nepříjemné zkušenosti si zpěvačka nenechává pro sebe, ale snaží se svým příkladem pomoct ženám, které jsou v podobné situaci.

„Rozhodla jsem se o tom mluvit kvůli osvětě, protože já sama jsem měla hrozně málo informací. Samotné mi pomáhalo, že mi spousta ženských předávala své zkušenosti, a teď předávám informace podobně nemocným lidem,“ říká Radana, kterou oslovila nadace, která pomáhá cíleně s osvětou.

„Jsem taková jejich tvář. Pokud moje zkušenosti inspirují aspoň pár žen k tomu, aby zapátraly ve své minulosti a řešily prevenci, tak budu spokojená,“ říká.

Paradoxní je, že pro ostatní dvě členky kapely Nikolu Šobichovou a Katku Brzobohatou ale Radana nebyla zas tak velkým odstrašujícím příkladem a během našeho rozhovoru kolegyním vyčinila, že se asi nehlídají dostatečně.

„Je to u všeho stejné. Každý člověk se začne věnovat prevenci, až když se v jejich rodině nebo blízkém okolí něco děje,“ říká Radana.

A jakou zásadní radu by Radana Labajová dala ženám? „Pozorovat své tělo, nebýt nikomu a ničemu otrokem a být tak nějak pro sebe,“ uvedla s úsměvem.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám