Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Na více než rok přestal kulturní život dýchat, ale nyní se pozvolna vrací k normálu. Například sopranistka Kateřina Kněžíková už začíná pomalu pracovat.

Operní pěvkyni si vybrali pro hostování na festivalu Glyndebourne. Kateřina bude naši zem reprezentovat krásnou rolí Káti Kabanové ve stejnojmenné opeře Leoše Janáčka.

„Je pro mě velkou ctí vystoupit na tak uznávaném festivalu a k tomu v tak nádherné opeře jako je Káťa. Jsem nesmírně šťastná a vnímám to jako svůj další profesní krok. Na tuto roli jsem se připravovala přes rok a poslední tři měsíce byl pro mě part Káti každodenním chlebem. Je to nesmírně náročná role nejen pěvecky, ale také herecky. Nemohu se dočkat na celý zkušební proces a upřímně tomu stále nemohu uvěřit,“ sděluje své dojmy Kateřina Kněžíková.

Naše přední a jedna z nejobsazovanějších operních pěvkyň, která je manželkou slavného českého barytonisty Adama Plachetky, byla na festival vybrána na základě konkurzu, který se uskutečnil před dvěma lety a na který byla pozvána díky doporučení dirigenta Jakuba Hrůši.

„Předzpívání se konalo před dvěma roky v Berlíně, vyrozumění o úspěšně vykonaném konkurzu jsem dostala během pár týdnů,“ říká Kateřina a dodává: „V této době vnímám možnost vycestovat, zkoušet a hrát před diváky jako velké požehnání!"

Pěvkyně stráví v Glyndebourne čtvrt roku. Katka má již za sebou desetidenní povinnou karanténu, jeden a půl měsíce bude zkoušet, následně měsíc vystupovat.

Z Čechů měli tu čest na festivalu vystoupit naši světoznámí dirigenti Jiří Bělohlávek a Jakub Hrůša. Z pěvkyň se podobný úspěch povedl těm opravdu nejlepším, jako například Gabriele Beňačkové, Soně Červené, Michaele Zajmi či Magdaleně Kožené.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám