Hlavní obsah
Článek

Martin Severa je i dnes jako zralý šedesátník osobností, která se zapsala do porevolučních televizních dějin. I když oholil svůj typický knír, pořád vypadá dobře. Učí na konzervatoři, dělá rozhovory pro regionální televizi, moderuje literární pořad a nemůže se dočkat, až vyjede do zahraničí.

Coby správný Moravák měl vždycky blízko k dobrému vínu. Za kvalitním mokem byl ochotný cestovat tisíce kilometrů. „Nejsem someliér ani degustátor, ale na jižní Moravě se prostě milovníci vína rodí,“ skromně, ale lehce ironicky nám vysvětlil Martin Severa (65). „Vynikající vinice má Chile nebo Libanon, kde je ohraničuje pohoří. Daří se tam skvělým domorodým odrůdám.“

Podělil se rovněž o zkušenost, kterou udělal ve Švýcarsku, kde pobýval asi patnáctkrát. „Jejich vína jsou málo známá, drahá, výborná kolem Ženevského jezera a Švýcaři si je vypijí sami,“ řekl Super.cz. Také se nám pochlubil, že objevil vinice ve výšce 2000 metrů nad mořem na ostrově Réunion, který patří Francii.

A co dělá nadšený milovník zejména moselských vín, když se nemůže snadno jezdit ven? „Víno cestuje za mnou! V rámci akce Suchej únor jsme si nechali s kamarády poslat zásilku moselských ryzlinků. Jsou vynikající, lehké, ale obsahují hodně cukru, takže po nich tloustnete,“ vyprávěl nám otec dvou dětí.

Dcera Martina (42), právnička, z něho udělala dvojnásobného dědu, syn Adam, marketingový manažer, kterému je přes třicet, zatím rodinu nemá. I když obě děti žijí v Praze, kam Severa pravidelně dojíždí, přiznává, že není hlídací dědeček. „Těším se, až někam zase vyjedu, až budeme mít očkovací cestovní pasy,“ řekl Super.cz na závěr stále štíhlý fešák.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám