Hlavní obsah
Článek

Ve věku 92 let zemřela herečka Helena Kružíková. Ta byla většinu života spjata s činohrou Národního divadla Brno, kde ztvárnila bezpočet postav.

„S lítostí oznamujeme, že zemřela skvělá herečka a energická dáma - paní Helena Kružíková. Její první role v našem divadle byla Bělena v Tylově Strakonickém dudáku (již v roce 1951). Za své dlouholeté působení na jevištích dnešního Národního divadla Brno ztvárnila přes stovku nezapomenutelných postav (včetně Lady Makbeth, Čechovovy Arkadiny nebo Čapkovy Matky),“ informovalo Národní divadlo Brno na svých stránkách.

Poslední roli nastudovala v roce 1990, kdy po čtyřiceti letech na divadelních prknech odešla na zasloužený odpočinek. „Čest její památce a velký dík za to, co nejenom pro brněnské divadelnictví za svůj život vykonala!“ dodalo ve vzpomínce divadlo.

Kružíková v roce 2018 získala Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v činohře. Byla také vynikající dabérkou. Hlas propůjčila například Miss Ellie ze seriálu Dallas. Za dabing také obdržela cenu Františka Filipovského. Příležitostně vystupovala v televizních inscenacích a ve filmech jako Škola otců, Tři přání, Vysoká zeď nebo První den mého syna.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám