Hlavní obsah
Článek

Ačkoliv to nebyl žádný urostlý svalnatý krasavec a často byl drzý a arogantní, ženy padaly Jamesi Deanovi (†24) do náruče a muži toužili být jako on.

Dean byl už jako dítě velmi neposedný. Při nehodě na houpačce si vyrazil dva přední zuby. V dospělosti si je před lidmi rád vyndával, aby je šokoval. Navíc si historku, jak o ně přišel, trochu okořenil a tvrdil, že si je vyrazil při nehodě na motorce.

Herec měl výbušnou povahu a kolovaly fámy, že pro ránu nešel daleko. Jeho kolegyně a milenka Natalie Wood práskla, že občas ženám rád ubližoval, ale také si nechával ubližovat.

Mezi jeho nepříliš tajné lásky patřily Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Joan Crawford nebo Judy Garland. Ale také Marlon Brando, Paul Newman, Steve McQueen, Rock Hudson nebo Spencer Tracy. Do prvních dvou zmiňovaných byl po uši zblázněný, Monroe dokonce souhlasila, že by se za něj provdala. Vzhledem k psychickým problémům ale oba rychle uznali, že by se dohnali k šílenství.

Aféra s tehdy vdanou Taylor byla o něco vážnější a rychle nabírala na obrátkách. Herec se prý dokonce svěřil se svými city jejímu manželovi Michaelu Wildingovi. Ani tahle láska ale netrvala věčně. Deanovou postelí prošla řada herců a hereček, často se o něm říká, že si prosouložil svou cestu na vrchol, neboť si milenky a milence vybíral tak, aby z poměrů alespoň něco káplo.

Jeho pravou životní láskou ovšem byla rychlá jízda. James byl nadšeným automobilovým závodníkem a nebál se za rychlá fára utrácet. Filmoví tvůrci mu dokonce zakazovali, aby během natáčení závodil. Po poslední klapce si ale klidně pořídil ještě o něco rychlejší automobil.

A právě jeho vášeň se mu stala osudnou. 30. září 1955 ho policie zastavila a pokutovala za překročení povolené rychlosti, když se řítil svým Porsche Spyder na závody v Salinasu. O dvě hodiny později jeho vůz havaroval. Dean, který si přerazil vaz a utrpěl další vnitřní zranění, byl po převozu do nemocnice prohlášen za mrtvého. Jeho tělo bylo prý téměř k nepoznání. Dodnes není jasné, jestli za nehodu mohla vysoká rychlost.

O jeho Porsche se dokonce říkalo, že je prokleté. Po hercově smrti jej koupil George Barris, slavný opravář aut, který tvrdil, že po příjezdu auto sjelo z nápravy a rozdrtilo jeho zaměstnanci nohu. A tím záhady nekončily. Barris také popsal, že si zloděj, který chtěl ukrást kola, zlomil při pokusu ruku, nebo že ti, co odkoupili součástky z vozu, také havarovali.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám