Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Donedávna nikomu jeho tvář a jméno nic neříkaly, nyní jeho hvězda stoupá strmě vzhůru. Jana Nedbala pravidelně vídáte v seriálu Sestřičky Modrý kód v roli zdravotního bratra Lukáše, mohli jste ho ale zaznamenat i v minisérii Božena v roli básníka Václava Bolemíra Nebeského, milence slavné spisovatelky, případně vás zaujal v minisérii Herec.

Absolvent střední zdravotnické školy, který studuje herectví na pražské DAMU, se začíná etablovat ale i ve filmu. Významnou roli dostal v koprodukčním snímku Zpráva režiséra Petra Bebjaka. Dobrodružný filmový příběh útěku mladých židovských vězňů Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrby z přísně střeženého koncentračního tábora Osvětim zachycuje skutečné události.

Dvěma mladíky následně sepsaná detailní zpráva o fungování „továrny na smrt“ se v červnu 1944 dostala i do rukou W. Churchilla a F. D. Roosevelta, po válce byla využita v tzv. norimberském procesu.

Po boku hlavních hereckých představitelů Noela Czuczora a Petra Ondrejičky ze Slovenska se český herec Jan Nedbal představí v menší roli spoluvězně.

Slovensko-česko-německý snímek natáčený také v České republice, který je slovenským adeptem na Oscara, měl být uveden do českých a slovenských kin u příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu. Kvůli pandemii koronaviru je premiéra v tuzemsku plánovaná zatím na jaro 2021.

Film Zpráva bude 27. ledna, v den výročí osvobození největšího nacistického koncentračního tábora v Osvětimi, promítán v USA prostřednictvím mezinárodní židovské organizace pro lidská práva Centrum Simona Wiesenthala se sídlem v Los Angeles.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám