Hlavní obsah
Článek

Rodačku z Ostravy si nejspíš pamatujete jako rozmazlenou Kamilku Zdychyncovou, kterou (a spolu s ní i tři další slečny) přivede do jiného stavu pohledný poručík Rudi Macháček v detektivní komedii Partie krásného dragouna (1970). Největší popularitu ale Helze Čočkové (78) přinesla role nervově labilní a vypočítavé Irenky, která byla v seriálu Nemocnice na kraji města (1977) dcerou doktora Štrosmajera.

„Kdyby blbost nadnášela…“

Možná vás to překvapí, ale Čočková mohla v tomto seriálu hrát úplně jinou roli. Ještě před podepsáním smlouvy ji totiž tvůrci oslovili, zda by místo Ireny nechtěla hrát roli vrchní sestry Huňkové, protože Ivě Janžurové (79) tehdy nevyhovovaly termíny natáčení.

Čočková ale váhala, protože už od začátku se jí líbila víc role Irenky: „To víš, bylo mi tehdy 26, byla jsem trošku ješitná, mladá holka, která by raději hrála zajímavou koketku než nějakou nepříjemnou, nevzhlednou vrchní sestru. Tak jsem tu Huňkovou odmítla. Iva si pak nějak srovnala termíny a já si dodnes myslím, že jsem se rozhodla správně. Protože Ivina Huňková byla nepřekonatelná,“ uvedla v rozhlasovém Tandemu Jana Rosáka.

Zatrpklý Oldřich Nový

Málo se také ví, že tato sympatická herečka se už ve 13 letech stala první dětskou hlasatelkou ostravského vysílání Československé televize. A taky že svého času nechtěně „zavařila“ kolegovi Oldřichu Novému (†83).

S prvorepublikovým elegánem se sešla při natáčení hudebního filmu Dva z onoho světa (1962), který byl pro něj po delší odmlce velkou prezentací. Jenže Čočková šla krátce po natáčení na studentský majáles, kde ji zadrželi, protože se zastala kamaráda, kterého chtěli zatknout.

Následoval její vyhazov z DAMU, ale také zákaz promítání filmu, což Nový hodně těžce nesl. Když se s ní po letech sešel, řekl jí, že mu to tenkrát zkazila. Mladou herečku to zamrzelo, protože se kvůli svému občanskému postoji ocitla sama v těžké životní a existenční situaci.

Po vyloučení ze školy musela rok a půl pracovat v ostravské továrně, kde se vyučila elektrikářkou, a vypadalo to, že s její slibnou kariérou je konec. Nakonec ale mohla dostudovat a v roce 1967 se stala členkou souboru Národního divadla.

Mimochodem, „vroubek“ z majálesu postihl i její další film Transport z ráje (1962), ve kterém se objevila v hlavní ženské roli. Také v jeho případě se vyskytly potíže s promítáním a hereččino jméno nebylo uvedeno ani v titulcích.

Jak přišla k Helze

Co se jejího zajímavého jména Helga týče, vybrala ho maminka. Herečka své jméno považovala za německé, navíc se narodila v roce 1941, konkrétně 26. listopadu, a tak se ptala maminky, zda to nějak nezavánělo kolaborací. Ta ji ale vyvedla z omylu. Především: jméno není německé, ale severské.

A za další – vybrala ho tenkrát proto, že její sousedka, se kterou bydlela ve Slezské Ostravě na stejném patře, měla krásnou holčičku, okatou, roztomilou a hubatou, a ta se jmenovala Helga. Proto se rozhodla, že svou dceru pojmenuje stejně.

Neztratila by se ani u protinožců

Herečka byla provdaná za slovenského režiséra Júlia Matulu (†76) a jednu dobu dokonce užívala jeho příjmení. Má s ním dva syny - ti se ale v jejích hereckých stopách nevydali. Jeden dnes žije s rodinou v Sydney - a u protinožců by se neztratila ani jeho matka.

Čočková mluví totiž anglicky a ovládá také němčinu a francouzštinu. Nyní ji ve filmu ani na obrazovce nevídáme a nesetkáváme se s ní už ani v Národním divadle, jehož prkna opustila v roce 1993. Ruce do klína ale rozhodně nesložila. Věnuje se dlouhodobě charitě a mimo jiné namlouvá knihy pro nevidomé. Navzdory mnoha osudovým ranám nezatrpkla a stále kolem sebe šíří pohodu a dobrou náladu.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám