Hlavní obsah
Článek

Jídlo je pro ni koníčkem a částečně také profesí. Stejnou hodnotu, jakou má v jejím životě herectví, přikládá sympatická brunetka také vaření. I když jsme ji vídali v seriálech Krejzovi, Dáma a Král či Temný kraj, my jsme se s ní setkali, když s šéfkuchařem Richardem Voržákem sestavila slavnostní menu ve vyhlášené restauraci v Poděbradech.

Markéto, stále se nehodláte vyprofilovat a rozhodnout se buď pro gastronomii, nebo pro umění?

Všechno dělám ráda a s maximálním nasazením. Jsem vždycky moc ráda, když to mám pestré. Je pro mě ideální, když jeden den vařím, druhý den točím, třetí den moderuju a čtvrtý den mám divadlo. Do toho píšu své kuchařky a nestíhám se nudit.

Zajímalo by mě, jestli se vy osobně v průběhu roku držíte pravidel, které vyznávali už naši předci. To znamená že o masopustu se nedotknete masa, na Nový rok vaříte čočku a o Štědrém dnu se postíte?

Snažím se poslouchat své tělo. Když se cítím unavená, tak se mu snažím dodat energii jídlem. Když ale zhřeším a překročím svůj standard, odlehčím stravu. Poslouchám tělo, co mi říká, jestli mi napovídá, že potřebuju sladké, maso, zeleninu.

Zlákala milovnici jídla Markétu Hrubešovou vlna stále moderních očistných kúr a detoxikací?

Zkusila jsem už hodně věcí a zjistila jsem, že nejlepší ze všeho je jíst všechno, ale s mírou. Právě míra je v tom případě velmi důležitá. Když si mám dát svíčkovou, tak si klidně dopřeju knedlík. Místo osmi kousků si ale pochutnám na dvou a druhý den si raději půjdu zacvičit, než abych si něco odpírala.

Takže moderní trendy stravování vás nechávají chladnou?

Mám pocit, že ve stravování přeháníme. Když se objeví nějaká superpotravina, mají lidé pocit, že jí musí sníst deset kilo a začne to fungovat. To tak ale není. Superpotraviny jsou všechny potraviny, ale musí se umět je správně kombinovat. A hlavně se taky nezapomínat hýbat.

Nikdy jste se nedostala do období, kdy jste nemohla jíst nějaký druh potraviny, jako je například lepek, cukr, nebo laktóza?

Vždycky jsem jedla všechno.

Takže vás nikdy nezlákaly ani diety?

Samozřejmě, že ano. Když jsem byla hodně mladá, mezi holkami na škole byla oblíbená vajíčková dieta. Spočívalo to v konzumování vajíček natvrdo po dobu deseti dnů. Já osobně jsem to vydržela dva dny a pak jsem dlouho vajíčko natvrdo nemohla ani vidět.

Od té doby jsem se na tyto věci vykašlala.

A jak vypadá takové vaše racionální stravování v praxi?

V létě si dám ráda lehký plátek, v zimě si zase ráda dopřeju dobrou polévku nebo klidně gulášek.

Vaše dcera je po vás?

Dcera jedla vždycky odmalinka všechno. Vždycky to bylo dítě, které ničím nepohrdlo. U nás se vždycky jedlo všechno. Měla jsem to stejně.

A taky má kladný vztah ke gastronomii?

Vaří už méně, ale když je potřeba, dokáže uvařit výborná jídla.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám