Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Když herečku Danu Morávkovou (52) oslovili z filmového festivalu se žádostí, zda by se stala předsedkyní divácké poroty sekce komedií, neváhala a okamžitě přijala. A to přestože jí ředitel Kamil Spáčil zavolal doslova za pět minut dvanáct.

„S Kamilem se známe hrozně dlouho, a bylo mi jasné, když volá takhle na poslední chvíli, že mu někdo vypadl a potřebuje pomoct. A přátelé si pomáhají,“ vysvětlovala herečka, která v porotě nahradila nemocnou Kláru Melíškovou (52). Ta má podle informací od organizátorů festivalu boreliózu, bere antibiotika, cítí se velmi unavená a z role porotkyně se omluvila.

Dana má radost, že jí vyjde i čas zúčastnit se přístí pátek slavnostního zahájení festivalu, na které přijde s rodinou. „Moc se těším na film o panu Gottovi, protože jsem si ho vždycky vážila. Byl to úžasný člověk. Točili jsme spolu pohádku Z pekla štěstí, ale potkávali jsme se i u jiných kulturních záležitostí,“ prozradila. Má prý ráda všechny dobré filmy. Ocení, když má herec ve filmu velký part a má co hrát. Jestli jde o komedii nebo vážná témata, na tom nezáleží.

Porotkyní další soutěžní sekce, která již šestým rokem hodnotí snímky týkající se lidských práv a svobody je herečka Hana Vagnerová (41). „Jsem za to obrovsky ráda. Důvěry si moc vážím. Byla jsem vybrána do sekce, která se jmenuje Amnesty International,“ upřesnila.

Pravidelný březnový termín Febiofestu znemožnila jen několik dní před zahájením koronakrize, organizátoři akce se ovšem myšlenky na fyzický 27. ročník v roce 2020 nevzdali. Divácky oblíbený filmový festival nakonec s upraveným programem začne 18. září, kdy ho na uzavřené projekci zahájí slavnostní předpremiéra dokumentu Karel.

Zakončovacím filmem zůstává novinka japonského vítěze Cannes Hirokazu Kore-edy Pravda s Catherine Deneuve a Juliette Binoche v hlavních rolích. MFF Praha – Febiofest kromě data změnil i své hlavní kino, jeho centrem se stává Cinema City Slovanský dům. Promítat se bude také v Ponrepu, Edison FilmHub a nově v Kině Pilotů. Regionální ozvěny začnou 22. září v Liberci a skončí 8. října ve Zlíně, mezitím navštíví také České Budějovice, Ostravu, Děčín a Beroun.

Reklama

Další články

Načítám