Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Atraktivní brunetka s božskýma nohama, velká dáma s vrozeným šarmem a noblesou, výrazná a silná osobnost – to vše byla populární slovenská umělkyně Zora Kolínska (27. 7. 1941 – 17. 7. 2002), která se proslavila především jako herečka.

Vynikla ale i jako zpěvačka, pamětníci si jistě vybaví její slavný hit Červené jabĺčko. Natočila také řadu televizních inscenací a často spolupracovala i s oblíbenou kabaretní dvojicí Oldo Hlaváček (86) a Ivan Krajíček (†57).

Samostatná a energická

Kam Zora Kolínska vstoupila, tam jí bylo plno. A díky svému výraznému zjevu zamotala hlavu mnoha mužům. Život se s ní přitom vůbec nemazlil. Osudovou ránu zažila už jako osmiletá, kdy její matka zahynula při autonehodě - do jejich auta tehdy narazil opilý řidič.

Otec se později oženil podruhé a k Zoře a staršímu bratrovi Ctiborovi přibyla nevlastní sestra Lívia. Ztráta matky jí způsobila obrovské trauma, zároveň ji ale naučila samostatnosti. Už v 11 letech uměla nejen vařit a šít, ale také se ozvat.

Proto nikdy nepůsobila jako zakřiknutá šedá myška. Navíc vynikala ve zpěvu i v recitaci, a protože nikdy neměla problém s veřejným vystupováním, přihlásila se po jedenáctiletce na bratislavskou Vysokou školu múzických umění.

Spolužáci dodnes vzpomínají, že byla nejen nesmírně talentovaná, ale také je všechny ohromovala svou výraznou krásou.

Abrhám, Lasica i Kukura

Na škole se jí dvořil i Josef Abrhám (†82), který zde studoval. Jenže po čase dostal košem – Zořino srdce nakonec získal jiný spolužák Milan Lasica (80). Zrovna ten u ní přitom zpočátku velké šance neměl: byl vysoký, hubený, měl dlouhý nos… Nad Abrhámovým šarmem zvítězil zjevně svým intelektem, neboli na rčení Petry Paroubkové o „sexy mozku“ nejspíš něco bude.

S Lasicou se brali mladí, jemu bylo 22, jí 21. Lasica později přiznal, že se mu do ženění moc nechtělo, ale styděl se to říct. Manželství zůstalo bezdětné a skončilo v roce 1972 rozvodem.

Krásná Zora ale dlouho na ocet nezůstala. Jejím dalším partnerem se stal o bezmála šest let mladší lamač ženských srdcí Juraj Kukura (73). Věkový rozdíl nehrál roli. „Žil jsem s ní nádherných sedm let. Hodně v mém životě znamenala,“ zmínil při jedné příležitosti Kukura.

Typická workoholička

Další čtvrt století prožila po boku gynekologa Igora Petra, kterého si vzala pouhých pár dnů před svou smrtí. Ta přišla jako blesk z čistého nebe. Kolínské sice už v 35 letech zjistili nádor na děloze, ten byl ale naštěstí nezhoubný. A přestože už pak nemohla mít děti, žila pořád naplno. Vedle práce měla i spoustu zájmů, věnovala se svým pejskům, ráda se starala o dům, o zahradu, a dokonce i podnikala v nábytkářství.

Nečekaná smrt

V dubnu 2002 upadla na své zahradě na chatě do bezvědomí a v nemocnici zjistili, že má nádor na mozku. Museli ji operovat a vše vypadalo nadějně. Sama Kolínska soudila, že nádor byl stejně nezhoubný jako ten předchozí a pilně se připravovala na roli v muzikálu Jeptišky. Dokonce si cvičila paměť recitací Shakespeara.

Akorát ji pobolívalo břicho, to ale přičítala následkům ozařování. Nakonec se nechala přemluvit ke druhé operaci, ale její stav se pak už jen zhoršoval a po týdnu zemřela. „Mohla tu ještě být,“ tvrdí její přátelé, podle kterých Kolínskou nezabily metastázy způsobené nádorem, nýbrž otrava krve způsobená infekcí.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám