Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

O Jitce Smutné se v posledních letech píše hlavně v souvislosti s jejím coming outem a nějak se zapomíná na to, že je to především vynikající divadelní herečka. V letech 1976 až 1990 působila ve Státním divadle v Ostravě, kam odešla za nabídkou režiséra Jana Kačera (83), a jak sama tvrdí, z této doby vzpomíná nejraději na inscenaci hry Pekař Jan Marhoul, ve které hrála manželku hlavního hrdiny Josefínu.

Strávila také řadu let na prknech Národního divadla, kde si postavu Josefíny zopakovala. V roce 2004 excelovala v roli nádražní pokladní v inscenaci Černé mléko, za niž byla nominována na Cenu Thálie.

S Mihulovou i s vlastní dcerou

Před vyhlášením nouzového stavu dělala Jitka Smutná divákům radost na řadě divadelních scén. Až to situace dovolí, nenechte si ujít její skvělý výkon v komedii Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách, kterou uvádí pražské Divadlo ABC.

Nebo zajděte do Ungeltu na komedii Přítelkyně, ve které hraje po boku Aleny Mihulové (54). V této inscenaci se obě dámy báječně doplňují a je vidět, že si herecky ohromně sedly. V plánu je také premiéra hry Dovolená paní Josefy, ve které bude mít za partnerku dceru Terezu Nekudovou (41).

Od plotiček ke kaprům

Herečka má zajímavý koníček – ráda rybaří. Jako dítě trávila každé prázdniny na břehu Sázavy, kde jí táta jednou uřízl lískový prut, vyndal z kapsy udičku a poslal ji po proudu. To jí bylo asi sedm let.

Maminka pak tvrdívala, že ze Sázavy ji vytáhli až ve 14 letech. K jejím prvním úlovkům patřili karásci, ježdíci a plotičky. Díky rybaření se Jitka Smutná naučila znát řeku a přestala se bát samoty.

Dnes jezdí na rybníky v soukromých revírech a nejvíc ji baví chytat kapry, protože jsou to bojovníci. Kdysi je lákala na těsto z dětské krupičky, do kterého přidávala pudink. Ale pozor, pouze malinový – „její“ zmlsaní kapři totiž jiný nejedli.

Talentovaná písničkářka

Jitku Smutnou znají dobře i televizní diváci. Objevila se v řadě seriálů, mj. Velké sedlo (1986), Co teď a co potom? (1991, 1992), Ordinace v růžové zahradě (2008), Vyprávěj (2009), Ohnivý kuře (2018) aj.

Kromě herectví skládá také písničky a tvrdí, že se při psaní textů nechává inspirovat děním kolem sebe. Několikrát vystupovala i s Jarkem Nohavicou (66).

Coming outu nelituje

Jitka Smutná přišla na svět 16. dubna před 68 lety. V mládí jí šlo dobře kreslení, ale protože doma nebylo dost peněz na pořízení výtvarných potřeb, přihlásila se nakonec do dramatického kroužku. A o její budoucí kariéře bylo rozhodnuto.

V roce 1974 absolvovala DAMU a během svého ostravského angažmá se provdala za kameramana Jaromíra Nekudu, s nímž má kromě dcery Terezy ještě syna Jakuba.

Manželství bylo šťastné a trvalo 26 let. Pak se ale stalo něco nečekaného - herečka se zamilovala do jiné ženy. Manžel i děti její orientaci přijali a Jitka Smutná se rozhodla, že nebude nic tajit ani před veřejností.

Vztah s novou partnerkou herečce sice nevyšel, ale její přiznání pomohlo mezitím řadě lidí - například rodičům, kteří si nevěděli rady, jak přijmout své dítě s jinou orientací.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám