Hlavní obsah
Článek

V rámci filmového festivalu Febiofest získá Iva Janžurová (82) cenu Kristián a zároveň během festivalové přehlídky budou odvysílány její filmy Penzion pro svobodné pány, Morgiana a Ene bene. K poslednímu jmenovanému filmu pojí Janžurovou osobní vazby. „Díky Ene bene jsem se seznámila s Alicí Nellis,“ vzpomínala na tiskové konferenci 27. ročníku festivalu Janžurová.

Během studia na FAMU se totiž hereččina mladší dcera Theodora rozhodla odstěhovat z rodinného domu v pražských Střešovicích, kde mj. dodnes bydlí s maminkou její dcera Sabina s rodinou. Místo toho se nastěhovala do podnájmu právě s později úspěšnou filmovou a divadelní režisérkou.

„Theodora a Alice bydlely v bytě na Malé Straně. Ona chodila někam uklízet, aby si vydělala na nájem. Já jsem jí totiž říkala, že když bude bydlet mimo domov, tak si bude muset sama vydělat na nájem,“ prozradila Janžurová.

Díky této životní změně ale vznikla silná vazba nejen mezi Theodorou a Alicí, ale také mezi paní Ivou a filmařkou. „Pak mi Alice Nellis přinesla povídku a já jsem si vybrala roli. Po několika letech se povedlo ten film realizovat. Netrvalo to pak ani tak dlouho,“ vzpomínala Janžurová.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám