Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Byl to komik tělem i duší s neutuchajícím smyslem pro nadsázku a sarkasmus. Obdivuhodný a nezapomenutelný byl i jeho živý temperament a hlasový projev.

Ve filmech se Jiří Císler objevoval spíše sporadicky a převážně v epizodních rolích; víc příležitostí dostával v televizi.

Divákům utkvěl v paměti jako podlézavý inženýr Voženílek v seriálu Inženýrská odysea (1979), jeho hlasem promlouval k dětem také Harry Šoumen ze Studia Kamarád či Gargamel v seriálu Šmoulové (1981). Císler se proslavil i jako souputník a „nahrávač“ Luďka Nekudy (†45) v legendárním televizním pořadu Sešlost.

Narodil se 4. února 1928 v Českých Budějovicích, a i když odmalička pošilhával po kumštu, na přání svého otce se vyučil číšníkem a vystudoval obchodní akademii. Jenže láska k umění stejně převážila.

Císler byl mimo jiné vynikající houslista a v roce 1947 nastoupil do divadelního orchestru v Českých Budějovicích. Tam si jeho nadání všiml režisér Miroslav Macháček (†68) a Císler začal postupně zpívat v operetách a operách. Časem se pak propracoval i do činoher.

Miloval přímý kontakt s diváky

Macháček ho zasvětil i do tajů divadelní režie a Císler začal také skládat scénickou hudbu a texty k písním. Později se přestěhoval do Prahy, kde se věnoval se svému nejoblíbenějšímu žánru - muzikálu, ve kterém mohl skloubit lásku k herectví i hudbě zároveň.

Během kariéry prošel celkem devíti angažmá. Dával přednost menším scénám, protože účinkování ve velkých „kamenných“ divadlech ho nikdy nelákalo – chyběl mu v nich bezprostřední kontakt a možnost interakce s publikem. I proto byla jeho tvář širší veřejnosti dlouhou dobu poměrně neznámá.

Typický exemplář české povahy

Osudový pro něj byl rok 1979, kdy byl obsazen do postavy kariéristy Voženílka v seriálu Inženýrská odysea. Právě díky ní se totiž dostal do nejširšího povědomí. Postavu měl přitom původně hrát Josef Somr (85), jenže onemocněl a doporučil, aby ji hrál Císler.

„Režisér to akceptoval a tím jsem přišel o soukromí, lidi si mě tak nějak ztotožnili s tím parchantem Voženílkem, ale já vím, že je to typický exemplář malé české povahy," uvedl herec v jednom rozhovoru.

Právě díky této mimořádně odpudivé postavě si Císler získal ohromnou popularitu – zjevně také proto, že se mu i na malém prostoru podařilo strhnout veškerou pozornost na sebe. Podrazáka Voženílka národ svorně nenáviděl i miloval a všichni už se předem těšili na jeho podlézavá vystoupení.

Zabila ho vážná nemoc

Další televizní a filmové role na sebe nedaly dlouho čekat, ale téměř vždy šlo o nejrůznější tragikomické figurky – intrikány, neschopné byrokraty a hloupé snaživce. Co se soukromého života týče, Jiří Císler byl dvakrát ženatý a měl dvě dcery, dvojčata Zuzanu a Johanu (62)

Oblíbený herec a bavič se nakonec začal z výsluní stahovat. Poté, co v roce 1988 předčasně zemřel jeho parťák Luděk Nekuda, sice ještě v Praze založil vlastní scénu - Hravé divadlo, ale v roce 1991 ho zavřel. Po roce 2000 ho začala zmáhat postupující Alzheimerova choroba. Jiří Císler odešel v tichosti 17. dubna 2004.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám