Hlavní obsah
Článek

Letos v únoru oslaví úctyhodné 83. narozeniny. Přesto je herec, dabér a rétor Jan Přeučil (87) ve skvělé kondici a jeho energii by mu mohli závidět i o generaci mladší kolegové. Proč si ale strká kapesníky do uší? Co se mu stalo?

Naštěstí jde jen o součást velmi náročného představení, během něhož nesleze z pódia. Gogolovy Bláznovy zápisky hrál Jan Přeučil už před 50 lety, když vznikla legendární pražská Viola.

Po desítkách let se k představení vrátil. Nutno říct, že si zaslouží obrovský obdiv. Nesleze totiž více než hodinu z jeviště, na kterém je po celou dobu úplně sám.

„Ve skoro 83 letech zahrát takový kus a ještě k tomu s takovými kreacemi, to tedy klobouk dolů,“ říkají diváci, kteří už dramaticko-komediální představení viděli, ale i produkční divadel.

Herec, který denně cvičí Pět Tibeťanů, třikrát týdně chodí plavat a každý měsíc jezdí vlakem na Slovensko, kde učí na herecké škole, zvládá hru tak dokonale, že na jejím konci vyskočí a klaní se divákům.

Přeučil křičí, směje se, brečí, klečí, leží a vstává s kondičkou atleta. Součástí je i pasáž, kde má jako představitel úředníčka Popriščina, jenž se pomátne na rozumu, nacpané papírové kapesníčky v uších. Působí hodně komicky a diváci se smějí, ač je postava carského úředníčka spíše k pláči.

„Bláznovy zápisky mě uchvátily, protože jsem Gogola miloval. A navíc jsem zde hrál postavu zcela vyšinutou mimo zákony normálního myšlení. Představení ve Viole byla vždycky plná a hra tu dosáhla více než sta repríz! A teď, ať už hraji v Praze nebo jezdím po republice, mě velmi baví. Ano, přiznávám, je to trochu náročné, ta více jak hodina na jevišti dá zabrat. Když vás ale něco baví, baví to i diváky, pak vám to tak nepřijde,“ dodal skromně Přeučil.

Vidět Jana Přeučila v této hře můžete už 8. ledna v pražském Divadle Karla Hackera, 12. ledna ve Vrchlabí, 18. ledna v Brně či pak v březnu třeba ve Znojmě, Ústí nad Labem a Týně nad Vltavou.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám