Hlavní obsah
Článek

Na obrazovky České televize se vrátil klenot české televizní tvorby, slavný seriál F. L. Věk (1970) o počátcích národního obrození, který podle románu Aloise Jiráska napsal Otto Zelenka (†82) a natočil režisér František Filip (89).

Ve 13 dílech se seznámíme s osudy českého vlastence a skladatele, jehož předobrazem byla skutečná postava Františka Vladislava Heka (1769 – 1847) z Dobrušky. Seriál, který se začal vysílat v roce 1971, byl mimořádně působivý a měl i velký přesah k tehdejšímu dění.

Lidé, kteří tehdy stále cítili hořkost z invaze z roku 1968, začali být drceni postupující normalizací. Seriál zobrazuje historii pokořeného národa, který se snaží najít svou ztracenou identitu, což v nově nastolených politických souvislostech získalo hlubší smysl.

Diváci tak v seriálu nacházeli podobenství s tím, co právě prožívali. Normalizační úředníci ale nechtěli slyšet ani slova o nějakém národním sebevědomí nebo o duchovní síle víry. Poslední díl F. L. Věka se proto v roce 1971 nesměl vysílat, a lidé viděli celé dílo v původní podobě až po roce 1989.

Herecký koncert

Velkou devízou seriálu bylo kromě samotného příběhu i mimořádně silné herecké obsazení. V roli dospělého F. L. Věka se představil skvělý Radoslav Brzobohatý (†79) a v dalších rolích se blýskla extraliga českého herectví tehdejší doby, mj. Jan Pivec (†72), Radovan Lukavský (†88), Eduard Cupák (†64), Jaroslav Marvan (†72), Miloš Nedbal (†76), Dana Medřická (†62), Gabriela Vránová (†78), Jana Brejchová (84), Jiřina Bohdalová (92) aj.

Kde se točilo

Seriál se natáčel na mnoha místech - scény pražského jezuitského kláštera, kde F. L. Věk studoval, byly pořízeny v Broumovském klášteře. Klášterní zahrada byla zase v zámeckém parku v Novém Městě nad Metují. Točilo se mj. i na zámku v Opočně, dále v Dobrušce v kostele svatého Ducha a v Praze na Malé Straně. Kunratický hrad je ve skutečnosti hrad Valdek, který leží poblíž Berouna.

Perličky z natáčení

Představitel F. L. Věka měl prý se svou postavou trochu problém. Dokonce ji zpočátku odmítal. Syn, který své rodiče poslouchá na slovo? A celý život takhle hodný a slušný? Brzobohatému to přišlo přitažené za vlasy. Tvrdil, že on sám takový není.

Herec se během natáčení (6. června 1970) oženil s Jiřinou Bohdalovou, která ztvárnila Lotty Butteau - sestru jeho seriálové lásky Pauly (J. Brejchová). Za zmínku jistě stojí, že seriálovou matku Jiřiny Bohdalové hrála Dana Medřická, která byla přitom starší o pouhých 11 let.

Filmaři měli štěstí – když do záběrů potřebovali sníh, opravdu nasněžilo. Jenže občas někdo uklouzl… Vzhledem k tomu, že v seriálu hrálo 180 herců a 900 komparzistů, bylo s podivem, že konečná „sněhová bilance“ činila pouhé tři nohy v sádře, jeden otřes mozku a jeden poškrábaný obličej.

Reklama

Další články

Načítám