Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

„Prachsakra! Poustevníka jsem zachránil od pekla, loupežníka jsem zachránil od pekla a teď ho s tebou, Káčo divoká, budu mít já sám!“ postěžuje si v závěru pohádky Hrátky s čertem (1956) vysloužilý dragoun Martin Kabát.

Dnes si v této roli neumíme představit nikoho jiného než Josefa Beka (†76), ale věděli jste, že tvůrci pohádky do ní chtěli původně obsadit Karla Högera (†67)? Sázka na tehdy mimořádně populárního Beka se jim nakonec vyplatila. Kdo jiný než tento hřmotný chlápek s hlasem jako zvon by si s čerty poradil lépe?

A za to, že z pekla vyrval duše dvou vdavekchtivých slečen, si Martin Kabát nakonec vysloužil i splnění tří přání. Jedno z nich sice prošustroval, ale nakonec mohl být rád, že nedopadl hůř. Káča byla holka krev a mlíko a navíc uměla vzít za práci.

Káču zachránilo tramvajové vedení

Káču hrála rovněž velmi oblíbená Eva Klepáčová (†79), jejíž život by vydal na samostatný román. Herečka se v roce 1958 provdala za zpěváka Josefa Zímu (87), který byl tehdy na vrcholu popularity, a okamžitě se z nich stal zlatý, všemi obletovaný pár.

V tehdejším Československu sice neexistoval bulvár, ale Zíma s Klepáčovou patřili mezi ostře sledované celebrity a ze strany zpěvákových fanynek zažívali teror. Paní a slečny obléhaly dům, ve kterém bydleli, a obtěžovaly je telefonáty ve dne v noci. Úřady jim nakonec přidělily neveřejné telefonní číslo, což bylo na tehdejší poměry něco nevídaného. Problémům ale zdaleka nebyl konec.

Zíma totiž krátce po svatbě zavinil vážnou dopravní nehodu s tragickými následky a Klepáčová se z toho psychicky složila. Dokonce se pokusila o sebevraždu – vyskočila z okna jejich vinohradského bytu. Několikaměsíční dceru jí z náručí vytrhla na poslední chvíli její matka. Herečce zachránilo život tramvajové vedení, které vedlo pod okny…

Těžký život za velkou louží

Dobráckého kudrnatého anděla Theofila hrál v pohádce herec a bavič Antonín Šůra (†40), kterého diváci znali z karlínského Hudebního divadla a z Rokoka.

Vypadalo to, že jeho kariéra se bude vyvíjet víc než slibně, ale osud mu rozdal jiné karty. V roce 1968 dostal Šůra nabídku vystupovat v zábavním podniku v americkém Las Vegas. Něco takového se neodmítá, a tak pln nadějí odcestoval za velkou louži. Jenže o jeho estrádní program nebyl zájem, diváci na něj nechodili a Šůra ve finále propadl hazardu, na kterém prodělal i příslovečné kalhoty.

Na cestu domů neměl peníze, a tak si v Americe začal nakonec vydělávat jako malíř pokojů. Jeho život pak předčasně ukončila autonehoda na kanadské dálnici.

Kulisy plné jedu

Loupežníka Sarku Farku ztvárnil Jaroslav Vojta (†81). Loupežnické jméno bylo vypůjčeno z maďarštiny, ve které údajně znamená „stračí ocas“. Rolí starých čertů Karborunda a Omnimora z Čertova mlýna se zhostili František Filipovský (†86) a Stanislav Neumann (†72).

Scéna, ve které rozdávají karty, je nezapomenutelná hlavně díky Neumannově charakteristickému hlasu.

Hrátky s čertem se odehrávají v papundeklových kulisách, které byly vytvořené podle obrázků Josefa Lady. Některým divákům se tento nápad líbí, jiným zase ne. Každopádně, problém s kulisami měli herci, a to proto, že byly namalované jedovatými anilinovými barvami. Během natáčení se z nich postupně uvolňoval jed a někteří měli zdravotní potíže.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám