Hlavní obsah
Článek

Česká republika má v novodobé historii zatím v počtu Oscarů pouze jediný zářez na pažbě díky snímku Kolja Jana Svěráka. V minulosti získaly Oscara filmy Obchod na korze a Ostře sledované vlaky. Nominace na prestižní filmařskou cenu za neanglicky mluvený film ovšem dostalo snímků víc.

Jde o Formanovy Lásky jedné plavovlásky a Hoří, má panenko, Menzelův film Vesničko má středisková, Svěrákovu Obecnou školu, Hřebejkovo Musíme si pomáhat a Trojanovy Želary. Do partičky nominovaných se nyní připojilo Nabarvené ptáče Václava Marhoula.

Kontroverzně přijatý film, který odrazoval drastickými záběry, už získal studentskou cenu na festivalu v Benátkách, kde byl premiérově uveden. Nechyběla ani široká herecká delegace v čele s Jitkou Čvančarovou (46), která ve filmu podle literární předlohy Jerzyho Kosinského hraje vesnickou nymfomanku, která je surově zavražděna. „Nemůžu tomu stále věřit, připadám si úplně stejně jako Ester Ledecká, která projela cílem a nevěřícně zírala na své umístění,“ okomentoval nominaci Václav Marhoul.

Na filmovém festivalu v Torontu získalo Nabarvené ptáče cenu za nejlepší kameru, stejně jako na festivalech v polské Toruni a ve Varšavě. V indické Kalkatě byl Marhoul oceněn jako nejlepší režisér a film získal i několik dalších cen.

Na Oscary je Nabarvené ptáče nominované mj. spolu s celosvětově úspěšnou jihokorejskou komedií Parazit, která už získala Zlatou palmu v Cannes, takže konkurence bude opravdu velká.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám