Hlavní obsah
Článek

Dcera slavného herce Henryho Fondy slaví v sobotu už 82. narozeniny. Jane Fonda se zapsala nejen do filmových dějin, její život dodnes zaplňuje i její revolucionářská povaha.

Ve dvanácti letech přišla Jane o matku, která spáchala sebevraždu. K herectví se dostala díky svému otci, s nímž už jako sedmnáctiletá účinkovala ve hře Venkovské děvče a později si spolu zahráli ve filmu Na zlatém jezeře.

Profesionální uměleckou dráhu zahájila jako modelka v New Yorku a objevila se dokonce dvakrát na titulní straně časopisu Vogue. Studovala herectví a v roce 1960 debutovala na Broadwayi a poprvé se objevila i na filmovém plátně v komedii Tall Story.

Její popularita šla rychle vzhůru a i díky jejímu prvnímu manželovi, francouzskému režisérovi Rogeru Vadimovi, natočila svůj slavný film Barbarella, kde se ukázala v rouše Evině.

V 60. a 70. letech se angažovala v kampani proti válce ve Vietnamu a odstartovala tak svůj celoživotní revolucionářský boj. Za svou politickou angažovanost byla i několikrát zatčená. Konferencí a demonstrací se Jane účastní dodnes.

Fonda celkem 35 let bojovala s bulimií a v 80. letech zaznamenala velký úspěch s kazetami s domácím cvičením. Za svůj život si zahrála nespočet rolí emancipovaných, energických i rebelských žen a ze tří manželství má tři děti.

Jane je držitelkou dvou Oscarů za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli ve snímcích Klute a Návrat domů.

Reklama

Další články

Načítám