Hlavní obsah
Článek

Pokud vám jméno Vlasta Žehrová na první dobrou nic neříká, seriálovým divákům určitě stačí připomenout její postavu hysterické tchyně Marty Tiché z Ordinace v růžové zahradě, nebo protivnou ředitelku mateřské školy, soudružku Slepičkovou, kterou si střihla v seriálu Vyprávěj.

Herečku jsme ale mohli vidět i v mnohem sympatičtějších rolích v řadě TV pohádek a inscenací. Je to také vynikající dabérka, jejímž hlasem k nám promlouvají například Sophia Loren nebo Annette Bening.

Ovšem její hlavní doménou je divadlo. Vlastu Žehrovou můžete nyní vidět například v inscenaci Sejdeme se pod vocasem aneb Tak jsme tu žili, kterou uvádí pražské Divadlo v Řeznické. Hra připomíná 30. výročí sametové revoluce a za zmínku jistě stojí, že Žehrová je také její autorkou.

Původně se chtěla věnovat hudbě

Herečka se narodila 10. května 1956 v Havlíčkově Brodě. Pochází z muzikantské rodiny, od dětství hrála na klavír a chtěla se věnovat hudbě. Bavila ji i sportovní gymnastika, ale sekla s ní poté, co si zlomila ruku na bradlech.

Jako malá navštěvovala Žehrová dramatický kroužek Jiřiny Steimarové a pak se přihlásila na hudebně-dramatické oddělení Pražské konzervatoře. Kromě toho ale vystudovala také filmovou a divadelní vědu na Filozofické fakultě UK. Již během studií hostovala na prknech Národního divadla a během kariéry se pak objevila na řadě dalších scén.

Jak odbourali Ladislava Smoljaka

Na filmovém plátně ji vídáme spíš sporadicky a většinou jen ve vedlejších rolích. Zahrála si například v komedii Jára Cimrman ležící, spící (1983). Pamětníci si jistě vybaví scénu Vichr z hor, kdy ochotníci musí kvůli naštvaným divákům narychlo balit fidlátka a prchat z jeviště.

Vlasta Žehrová v jednom rozhovoru zavzpomínala, že právě tuto scénu museli s kolegy Rudolfem Hrušínským, Jaroslavou Kretschmerovu a Miroslavem Vladykou točit asi desetkrát – pokaždé se smáli tak, až jim tekly slzy. Režisér Ladislav Smoljak se prý tehdy hodně zlobil, že kvůli nim nebude mít dost filmového materiálu, protože z Barrandova už žádný další nedostane a snímek v životě nedotočí.

Na toho pravého si musela počkat

Pokud jde o hereččin soukromý život, na založení rodiny si musela nějaký ten čas počkat. Dlouho totiž nemohla najít správného partnera do nepohody a už to dokonce vypadalo, že promešká tikot biologických hodin.

Nakonec se na ni usmálo štěstí a osud jí přivál do cesty budoucího manžela, výtvarníka Michala. A protože to byl konečně ten pravý, Žehrová se dočkala i vytouženého potomka – syna Viléma porodila v 39 letech. Vilém v jejích hereckých stopách nejde, věnuje se politologii.

Zahrada, divadlo, plavání, swing…

Herečka si s manželem pořídila dům kousek od Prahy a společnými silami si ho zvelebili. Na zahradě má skleník, ve kterém pěstuje rajčata a okurky, a také spoustu ovocných stromů, ze kterých sklízí ovoce a zavařuje.

Je to mimořádně aktivní dáma - věnuje se rovněž pedagogické činnosti, hraje v divadelním spolku Háta a baví ji synchronizované plavání. Mluví také velmi dobře francouzsky a miluje swing, kterému věnovala i několik vlastních divadelních projektů.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám