Hlavní obsah
Článek

Byla to mimořádná osobnost, talentovaná herečka i nesmírně silná žena, která na první pohled poutala pozornost výraznýma hnědýma očima a sametovým hlasem. Herectví jí učarovalo už odmalička.

Její maminka byla nadšenou ochotnicí, ale rodiče měli o dceřině budoucnosti jiné představy – nejdřív měla vystudovat nějaký praktický obor a pak se uvidí.

Věru Galatíkovou (†69) (19. 8. 1938 – 21. 12. 2007) to od jejího snu neodradilo. Vystudovala sice pedagogické gymnázium, a dokonce nějakou dobu učila na základní škole, ale touha po divadle byla silnější.

V roce 1958 se přihlásila na brněnskou JAMU, kterou o čtyři roky později úspěšně dokončila, a poté působila pět let na scéně Východočeského divadla v Pardubicích. Zde si ji vyhlédl režisér František Vláčil (†74) a obsadil ji do svého slavného filmu Údolí včel (1967).

Divadlo, film i televize

Právě ten ji dostal do povědomí divácké veřejnosti a přinesl i nabídky na angažmá v Praze, které v roce 1993 završila působením v Národním divadle. Co se stříbrného plátna týče, zajímavé role dostala například ve filmech Všichni dobří rodáci, Ohlédnutí (oba 1968), nebo Skřivánci na niti (1969).

Naposledy ji mohli diváci v kinech vidět v dramatu Anděl Exit (2000). Věra Galatíková byla ale především znamenitou televizní herečkou - z mnoha postav, které na obrazovce ztvárnila, připomeňme alespoň její starostlivou ředitelku základní školy v seriálu My všichni školou povinní (1984).

S Girardot si padly do oka

Díky dabingu máme Věru Galatíkovou spojenou také s francouzskou herečkou Annie Girardot (†79). Když pro ni režisérka Marie Fronková (75) hledala vhodný český hlas, všimla si, že obě dámy jsou si podobné a „chemie“ by mezi nimi mohla fungovat. Měla pravdu.

„Byla jsem ráda, protože mi byla blízká i jako herečka,“ svěřila se jednou Galatíková. „Vždycky jsem měla ráda herečky, ne fotografované slečny, kdy marně čekám, až ucítím podstatu té figury.“ Protože Annie Girardot několikrát navštívila Českou republiku, měly možnost setkat se i osobně.

A ukázalo se, že si opravdu mají co říct: „Rozuměly jsme si. Obě jsme věděly, že to není jen v tom dabingu. Byly jsme si prostě blízké. Škoda, že jsme potřebovaly tlumočníka,“ zmínila Galatíková, která za celoživotní mistrovství v dabingu obdržela v roce 2000 prestižní Cenu Františka Filipovského.

Opožděná žádost o ruku

S mužem svého života, kolegou Ladislavem Frejem (82), se poznala ještě v pardubickém divadle, když spolu hráli v inscenaci Královna Kristýna. Jiskra tehdy ještě nepřeskočila, naplno se rozhořela až za nějaký čas v Praze.

Měli spolu dceru Kristýnu (47) a syna Ladislava (46), ale po svých předchozích zkušenostech se Frej do manželství nijak nehrnul. O ruku ji požádal až v roce 1977, když ležel v nemocnici s vleklou svalovou chřipkou.

Přestože manželství obou silných osobností připomínalo údajně někdy Itálii, vydrželo až do hereččiny smrti.

Rakovina ji nakonec přemohla

Věra Galatíková, která byla silnou kuřačkou, bojovala posledních pět let svého života s rakovinou plic. Chemoterapii ale nakonec odmítla a raději se věnovala dětem a vnoučatům. Vážné nemoci podlehla tři dny před Vánocemi 2007.

Reklama

Další články

Načítám